ACTUALITATE 9 martie 2017

Strângerea de fonduri pentru noua Şcoală din Comandău continuă

de Iulia Drăghici - Taraș | 1780 vizualizări

Autorităţile de la Bucureşti au răspuns negativ la solicitarea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna de a plăti din fondul de rezervă suma de 3,5 milioane de lei în vederea reconstrucţiei Şcolii „Horn David” din Comandău, distrusă de flăcări la începutul lunii ianuarie. Demersurile autorităţilor judeţene continuă însă, iar săptămâna viitoare se va depune un alt proiect, de această dată pentru finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), linie deschisă până în 15 martie.

„Împreună cu domnul prefect am înaintat o cerere către Guvernul României pentru a aloca o sumă de 3,5 milioane de lei din fondul de rezervă bugetară. Pe 7 martie am primit răspuns de la doamna Sevil Shhaideh că nu se poate din acest fond, însă ne indică posibilitatea de a depune un proiect la un concurs deschis la PNDR. (...) Vom depune aici proiectul pentru a construi o nouă şcoală la Comandău. În fiecare săptămână avem o şedinţă operativă împreună cu domnul primar şi împreună cu conducerea şcolii aici, la Consiliul Judeţean. Azi (n.red. joi, 9 martie) le-am dat asistenţă juridică pentru a întocmi proiectul ca să fie în regulă, să îl putem depune”, a declarat preşedintele CJ Covasna joi în cadrul conferinţei lunare Info Judeţean, precizând de asemenea, în numele organizaţiei judeţene UDMR, că partidul a lansat la nivel naţional o campanie de strângere de fonduri.

Până joi, în conturile Asociaţiei Pro Comandău s-au strâns din donaţii şi din diverse campanii umanitare sumele de 85.000 de lei, 2.400 de euro şi 1,7 milioane de forinţi.

Campania „Le dăm şcoala înapoi”, alături de Gaşca Zurli

Tot în scopul strângerii de fonduri pentru reconstrucţia şcolii din Comandău a pornit şi Asociaţia pentru Comunitare din Sfântu Gheorghe campania „Le dăm şcoala înapoi”, căreia i s-a alăturat şi Gaşca Zurli. Cea mai iubită trupă de animaţie din România a susţinut în 21 februarie două spectacole caritabile în prezenţa a peste 600 de părinţi şi copii. 13.400 de lei au plecat atunci în contul Asociaţiei Pro Comandău. Anterior zilei spectacolului, prin frig şi zăpadă, Gaşca Zurli a făcut o vizită copiilor din Comandău, alături de care s-a cântat şi dansat.

„Le dăm şcoala înapoi” s-a extins de asemenea şi la nivel naţional şi merge mai departe, alături de Zurli şi ceilalţi parteneri, până în ziua în care copiii din Comandău vor avea o școală nouă.

De aceea, sprijinul oricărei persoane dornice de implicare este binevenit, având în vedere faptul că suma necesară pentru ca acest deziderat să devină realitate este de 800.000 de euro.

Reamintim faptul că incendiul din 9 ianuarie a distrus peste 30% din suprafața clădirii de lemn şi alte 25 de procente au fost afectate parţial. Pompierii covăsneni au avut nevoie de aproximativ șapte ore până să stingă incendiul, cel mai mare din istoria comunei. Pe de altă parte, incendiul a fost urmat de o mișcare de solidarizare a societății covăsnene cu locuitorii Comandăului.

Astfel, Asociația pentru Comunitate (APC) și cotidianul „Observatorul de Covasna” au demarat, cu ocazia Raliului Zăpezii organizat chiar la Comandău (13-15 ianuarie), campania „Le dăm școala înapoi“ (#ledamscoalainapoi). Inițiativa a fost promovată și pe mașina de concurs a pilotului Szabó Csongor, care, de atunci, ne-a rămas alături în această campanie. Totodată, reprezentanții APC au trimis scrisori către mai mulți oameni de afaceri, invitându-i la solidaritate. Primul om de afaceri care a răspuns solicitării, Bartok Árpád (Servint SRL) a donat o sumă de bani și geamurile termopan necesare școlii, după ce va fi reabilitată. Acestora li s-au alăturat Berszány Tibor, deținătorul lanțului comercial local Bertis, și Kovács István, patronul Best Western Hotel Park. Ei sunt cei care au asigurat masa, respectiv cazarea actorilor pe durata șederii la Sfântu Gheorghe, făcând astfel posibilă întâlnirea copiilor din Comandău, dar și a publicului interesat cu îndrăgita trupă Zurli.

Opera Comică pentru Copii din Bucureşti se alătură campaniei

Tot în scopul sprijinirii reconstruirii şcolii de la Comandău, ca parte a campaniei „Le dăm şcoala înapoi”, în data de 25 mai a.c. la Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe va avea loc spectacolul caritabil „Don Quijote”, pe care îl va susține Opera Comică pentru Copii din Bucureşti.

Conturi deschise pentru donaţii

Cei care nu pot să ajungă la evenimente, dar vor să se alăture campaniei, pot să facă donații în conturile Asociaţiei Pro Comandău: RON: RO10BTRLRONCRT0288651301, EUR: RO57BTRLEURCRT0288651301, HUF: RO70BTRLHUFCRT0288651301, CUI: 34385327, COD CLIENT: 2886513. Donatorii de peste hotare au la dispoziție și următorul cod SWIFT: BTRLRO22.

Pentru a rămâne la curent cu toate informațiile privind desfășurarea campaniei, vă invităm să vă alăturați paginii de Facebook „Le dăm școala înapoi” (#ledamscoalainapoi). De asemenea, detalii privind campania pot fi obținute la numărul de telefon 0744 316 139 sau la e-mail-ul: cristina.cocerhan@comparty.org, unde va răspunde Cristina Cocerhan, reprezentant Asociația pentru Comunitate și „Observatorul de Covasna”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.