ACTUALITATE 26 aprilie 2017

„O noapte furtunoasă” sau mahalaua lui Caragiale adusă în prezent

de Sever Ioan Miu | 4409 vizualizări

Marți seara, Teatrul Andrei Mureșanu a prezentat premiera piesei „O noapte furtunoasă”, în regia lui Cristian Ban, care a știut să îmbine textul de la 1878 cu realitățile contemporane. Jocul actorilor TAM a fost punctat de râsetele publicului, fiind răsplătit, la final, cu aplauze repetate și fluierături admirative.

„S-a respectat integral textul (...) lui Caragiale, inclusiv supratitrarea este o traducere foarte bună în limba maghiară (...). În schimb, montarea este în așa fel făcută încât să fie distractivă și să apropie publicul de un text clasic, adaptându-l la zilele noastre“, mi-a declarat managerul TAM, Anna Maria Popa, adăugând: „Regizorul a încercat să sublinieze faptul că, din secolul XIX încoace, mahalaua s-a cam mutat în centrul orașului (râde)“.O noapte furtunoasa-TAM (6)

„E o montare pe care am încercat să o aduc cumva în prezent, să vorbească oamenilor într-un limbaj care, cel puțin vizual, să semene foarte mult cu ceea ce trăim noi astăzi“, mi-a zis și regizorul Cristian Ban. „În primul rând, trupa m-a inspirat să risc un text clasic (...). Un text pe care am încercat să-l zgudui, să-l pun în prezent și să vedem în ce măsură rezistă și astăzi. Și, după premiera din seara asta (...), cred că a fost un pariu câștigat“, a mai spus regizorul.

„A fost o viziune extraordinară, a fost pusă în timpurile noastre și echipa de aici este fe-no-me-na-lă, am râs cu lacrimi“, mi-a zis o spectatoare.

„Decorul și regia au fost mai deosebite“, mi-a spus un spectator, în timp ce soția sa mi-a mărturisit: „Dintre toate piesele de teatru pe care le-am văzut cu actorii din Sfântu Gheorghe, mi-a plăcut cel mai mult“.

Din distribuție fac parte Daniel Rizea (Jupân Dumitrache), Costi Apostol (Nae Ipingescu), Sebastian Marina (Chiriac), Ion Fiscuteanu Jr (Spiridon), Liviu Popa (Rică Venturiano), Fatma Mohamed (Veta) și Claudia Ardelean (Zița), în timp ce scenografia este gândită de către Andreea Simona Negrilă. Următoarea reprezentație a piesei va avea loc pe 5 mai, de la ora 19.

O noapte furtunoasa-TAM (5)

O noapte furtunoasa-TAM (1)

 

 

 

 

 

 

Foto: Volker Vornehm

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.