ACTUALITATE 9 mai 2017

Buget mic, investiții pe măsură la Valea Mare

de Iulia Drăghici - Taraș | 1408 vizualizări

Comuna Valea Mare, care are în componență o singură localitate, respectiv satul cu același nume, are potrivit ultimului recensământ aproximativ 1.050 de locuitori. Fără prea mulți oameni care să plătească taxe și impozite, bugetul Primăriei pe anul 2017 este sub minimul care îi permite să funcționeze, astfel că administrația locală nu și-a propus pentru acest an proiecte îndrăznețe, ci speră, cu ajutor de la bugetul de stat, să le finalizeze pe cele începute anul trecut.

„Suntem săraci. Veniturile nu ajung nici pentru minimul din cheltuieli. Imaginați-vă că nouă ne-ar ajunge ca să funcționăm modest cam 160.000 de lei, dar bugetul nostru de anul acesta este de 130.000 de lei. Nu avem asigurate nici salariile. Sper că până la urmă vom putea rezolva această problemă, dar investițiile noastre sunt reduse la minimum, adică la strictul necesar. Dacă reușim să câștigăm proiecte prin Planul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), atunci mai facem câte ceva, dar dacă nu, atunci nu putem să facem mare lucru pentru că nu avem bani. Să ne împrumutăm nici nu poate fi vorba, pentru că nu avem cu ce garanta și ar fi o prostie să ne întindem mai mult decât ne ține plapuma, vorba aceea”, a declarat, pentru „Observatorul de Covasna”, primarul din Valea Mare, Gheorghe Avram.

Apă, canalizare, reabilitare

Printre proiectele pe care primarul speră să le continue anul acesta se numără reabilitarea și extinderea Căminului Cultural din comună, reabilitarea sălii de sport, care include și amenajarea spațiului pentru biblioteca din Valea Mare, dar și introducerea apei curente și mai apoi a canalizării în comună.

„Avem trei proiecte începute, pentru care am cerut acum bani prin PNDR. E vorba despre reabilitarea și extinderea Căminului Cultural, reabilitarea sălii de sport, care la etaj are două săli pe care le vom pregăti astfel încât să facem biblioteca comunală, pentru că am primit fond de carte și nu aveam unde să îl punem. Acolo mai avem de pus dușumeaua și aparatura electrică, adică întrerupătoarele, becurile și așa mai departe. Un alt proiect important este cel de introducere a apei și canalizării în comună. Suntem prinși ca un fel de urgență, noi și comunele care sunt în situații ca ale noastre, cu introducerea apei. După aceea va urma și canalizarea”, ne-a spus primarul Avram.

Fibră optică în tot satul

Unul dintre proiectele cu care se mândrește cel mai mult primarul Gheorghe Avram este introducerea fibrei optice în comună, lucrare care se află aproape de finalizare. Chiar dacă sunt orașe, cum este spre exemplu Întorsura Buzăului, care încă are mult de lucrat la acest capitol, în comuna Valea Mare modernizarea din acest punct de vedere a fost mai eficientă.

„Dacă ne ajută Dumnezeu terminăm cu proiectul de introducere a fibrei optice în comună. Anul trecut am făcut reabilitarea curentului electric, s-au pus transformatoare în plus, s-au schimbat stâlpii. Atunci s-a produs o discordie între furnizorul de curent electric și cel de televiziune, telefonie și internet și au rămas foarte multe cabluri suspendate. Am avut multe probleme. Nici telefoanele nu mai mergeau cum trebuie. Acum suntem în punctul de a finaliza acest proiect în toată localitatea. E o realizare de care suntem mândri”, a punctat Gheorghe Avram.

Rămâne de rezolvat problema infrastructurii din localitate, care, se pare, nu depinde în totalitate de Primărie, ci și de Consiliul Județean Covasna, și Valea Mare s-ar putea transforma, încet, dar sigur, într-o oază din punct de vedere al agroturismului, mai ales pentru că zona are foarte multe de oferit. Dar până acolo mai este totuși ceva „drum” de parcurs.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.