ACTUALITATE 9 mai 2017

Comunicare, experiență, ambiție – secretele unui cocktail reușit

de Sever Ioan Miu | 1656 vizualizări

De vorbă cu Silviu Kereji, câștigătorul primului concurs de mixologie din Sfântu Gheorghe

O noapte de stat la povești sau de dansat în oraș e adesea însoțită de alcool, consumat, de preferință, cu moderație. După gusturi și posibilități materiale, poți alege să bei o halbă de bere, un pahar de whisky. Sau te poți lăsa surprins de combinația de arome pe care ți-o oferă un cocktail bun, preparat de către un barman care știe să îți ofere o experiență de neuitat cu un drink. Un astfel de barman, Silviu Kereji din Sfântu Gheorghe, a câștigat recent primul concurs de mixologie organizat în acest municipiu. Despre drumul pe care l-a parcurs până la această reușită, despre câteva dintre secretele mixologiei – arta de a combina băuturile – și despre ce își dorește acest tânăr să simtă în barurile din Sfântu Gheorghe, în rândurile de mai jos.

Picolo, șef de sală, barman

Silviu s-a născut la Sfântu Gheorghe și a studiat la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși, unde s-a pregătit să devină ospătar. Spune că după absolvire a început „de jos”, angajându-se mai întâi ca picolo, la un restaurant. A lucrat apoi într-un bar, după care a încercat să fie șef de sală în alt restaurant, dar era prea tânăr și prea puțin experimentat pentru această poziție, așa că s-a întors în spatele barului.

„Mi s-a întâmplat ca cineva să îmi spună: omule, știi, nu așa se servește coniacul. Poate nu îi preîncălzisem paharul. M-am documentat, mi-am dat seama că am greșit și am început să iau lucrurile mai în serios. M-am uitat la fiecare distilat, să văd exact ce înseamnă, cum se face, cine îl produce, de ce e alb și nu e negru. (...) Dacă e domeniul meu, înseamnă că trebuie să știu ce mișcă în spate. Nu mă aștept să vină cineva și să-mi spună cum să-mi fac treaba, deși mi-ar prinde extraordinar de bine”, punctează, zâmbind, Silviu.

În urmă cu un an și jumătate, Kereji a început să ia parte la câteva seminarii de mixologie. Atunci a realizat că era la un nivel „mult mai slăbuț” decât unde se imagina. „Când am început să iau legătura cu trainerul Mihai Fetcu din Brașov, atunci mi-am dat seama de ce pot, ce nu pot și cum stau lucrurile de fapt”, mai zice Silviu.

Comunicarea, esențială în mixologie

Silviu Kereji - mixer -mixologie (19)Kereji a învățat că este foarte importantă comunicarea cu oaspeţii – preferă acest termen celui de „client” – pentru a afla preferințele sale, dar și eventualele alergii pe care le are. „Tot timpul când stai la bar și cineva îți dă mână liberă, este bine să întrebi dacă a mâncat ceva înainte. Dacă nu a mâncat e de preferat să vii cu un aperitiv sau cu un cocktail aperitiv, să îi deschizi apetitul. E bine să-l hidratezi tot timpul, pentru că alcoolul fără apă dă dureri de cap. Și este bine să te interesezi ce are voie, ce nu are voie, este alergic la ceva sau nu, ce îi place sau nu. Poate nu îi place tequila, și atunci pui vodcă sau gin, sunt zeci și mii de rețete, imposibil să nu nimerești una. Tot timpul trebuie să încerci”, detaliază Silviu.

„Barmanul nu e doar cel care îți pune băutura în pahar, după care îi spui „mulțumesc frumos” și „la revedere”. Mi-am dat seama că pot să-i oferi omului o experiență, o amintire și poate chiar să-l cucerești cu un gust al tău. Ce-ți oferă un mix nu-ți oferă orice altceva. Votca va avea tot timpul același gust. În schimb, în cazul unui mix, dacă barmanul îți nimerește gustul, s-ar putea să te întorci special pentru el. La mixologie e altceva, se creează o legătură între barman și tipul care comandă. De aceea căutăm baruri, din nevoia de a comunica, de a fi cu cineva, de a-i împărtăși bucuriile noastre sau părțile mai puțin frumoase. Dacă reușesc să fac treaba asta dintr-un drink, sunt cel mai fericit om”, ne spune Silviu.

Cum a ajuns la Royal Saint George

Silviu Kereji - mixer -mixologie (7)Pe 27 aprilie, Silviu Kereji a participat la primul concurs de mixologie organizat la Sfântu Gheorghe de către Şcoala Populară de Arte și Meserii din municipiu. Au participat opt concurenți, iar Silviu a câștigat competiția cu o băutură după rețetă proprie, Royal George. Cocktailul este inspirat atât din numele municipiului, cât și din ceremonia de încoronare a regilor Marii Britanii, mai exact din pintenii Sfântului Gheorghe.

„Știam de concurs cu vreo trei săptămâni înainte. Timp de două săptămâni nu am făcut decât să-mi bat capul cu ce mă duc și cu ce nu mă duc. Nu îmi era clară nicio idee, eram total pe zero. Dacă nu am găsit inspirația în distilate, am luat-o invers: am căutat povestea și cum să fac astfel încât drinkul să fie cât mai aproape de poveste. De aceea am folosit cupele argintate și am pus lichiorul Amerie ca să scot de undeva culoarea roșie a pintenilor. Din moment ce au ales băutura mea, cred că mi-a ieșit”, spune, cu modestie, Silviu. Noul cocktail nu este neapărat pe gustul său, el fiind  un băutor de whisky afumat, însă barmanul este gata să-l prepare oricui dorește.

Cultura barului, aflată la început în Sfântu Gheorghe

Silviu Kereji - mixer -mixologie (16)Barmanul consideră că Brașovul și Clujul sunt printre cele mai bune locuri din țară în ceea ce privește mixologia și profită de apropierea cu orașul de sub Tâmpa pentru a învăța cât mai multe de la barmanii de acolo. „Eu când vreau să ies în oraș, merg la Brașov. Nu ies numai pentru cocktailuri, de cele mai multe ori ies pentru experiența pe care vreau să o am și pentru că vreau să comunic. Aleg locația unde lucrează prietenii mei, stau trei ore și plec cu zâmbetul pe buze. Caut să mă înconjor cu oameni de la care am ce învăța, încă am o foame de a crește, încă nu sunt la nivelul să împart ce am învățat și atunci nu am de ales decât să mă dezvolt”, spune, cu pasiune, Silviu.

„La noi în oraș e încă un lucru nou, cultura barului e mai slab dezvoltată. Să sperăm că voi putea cândva să ies oriunde în Sfântu Gheorghe, iar în spatele barului să fie cineva care să mă facă să zâmbesc”, încheie barmanul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.