Covasna Media Group|Sunday, 25 June, 2017

EDITORIAL. Olguţa şi „Cutia Pandorei” 
Ministresa Muncii, fosta primăriţă a Craiovei, a rămas cu obiceiurile „şefului local”: face ce vrea mintea ei în materie de salarizare. A reuşit să bulverseze o ţară întreagă stând cu o ureche la şeful ei suprem, Liviu Dragnea, cu cealaltă la şeful ei întâmplător, instabilul Grindeanu, şi cu gura în toate poziţiile la televiziuni. În acest fel, o ţară întreagă a aflat că salariile se măresc spectaculos, se dublează şi se triplează veniturile unor categorii privilegiate de români. Aceeaşi ţară a aflat, însă, că nu chiar toţi românii se vor bucura de măririle astea.

Olguţa Vasilescu a deschis o „cutie a Pandorei”, din care au năvălit invidii, nemulţumiri, frustrări, nedreptăţi acumulate şi augmentate de-a lungul anilor de guvernări în care PSD a avut întotdeauna un rol esenţial. Unora li se dublează leafa, altora le scad veniturile – iată doar două efecte ale unei legi a salarizării gândite în grabă, sub presiunea nevoii de voturi la alegerile parlamentare. Iată, de asemenea, efectele dispreţului faţă de oameni şi al ploconelii faţă de singurul motiv existenţial valabil pentru PSD: să acaparăm întreaga Putere, să fim veşnici la Guvernare, indiferent ce se va întâmpla cu finanţele ţării, cu bugetul, cu inflaţia, cu viaţa celor care sunt obligaţi să trăiască dintr-o pensie amărâtă – pensie care nu scade, dar nici nu creşte, pentru că la pensionarii săraci izvorul banilor a secat.

Cu acest obiectiv în faţă, d-na ministru şi sfătuitorul ei şef de partid i-au ignorat pe „frustraţii” din cutia Pandorei, care au ieşit acum la luptă dreaptă pentru drepturi. Şi nu-s deloc puţini, dar găseşte d-na Olguţa leac pentru fiecare, o minciunică la timpul şi locul ei face cât două greve. Situaţia pare albastră, dar nu e; iată cine şi de ce se adună pentru greve (unele au fost ieri, altele sunt anunţate pentru zilele următoare):

*Angajaţii Agenţiilor pentru Protecţia Mediului (nu toate, dar nici nu-i nevoie de toate pentru a da un semnal…): „Nu suntem salarizaţi la nivelul Ministerului Mediului, am vrea să primim şi noi sume ca cei de la Bucureşti, care au salarii mai mari şi cu 1000 de lei decât noi. Sau măcar la nivelul salariaţilor DSVSA, DSP şi ai Gărzii Forestiere”. Bravos, naţiune, păi unde vă treziţi voi, provincialilor? Vă ridicaţi voi la valoarea unor secretare şi consiliere de mediu din Capitală?! Sau la costul vieţii pe cap de bucureştean obligat să stea în trafic 4 ore zilnic?! Aveţi voi pe cap pădurile patriei şi sănătatea alimentară a românilor?! Ruşine, staţi liniştiţi la locurile voastre de muncă şi mulţumiţi d-nei Olguţa şi PSD că aveţi o pâine pe masă!

*Angajaţii Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului vor şi ei o salarizare pe aceeaşi grilă cu ANSVSA. Micile ciupeli nu mai ajung.

*Salariaţii din Administraţia publică au pichetat sediul Parlamentului şi vor continua cu acţiuni de protest în toată ţara dacă nu le vor fi ascultate şi rezolvate păsurile. Una dintre probleme se referă, desigur, la Legea salarizării: „Prin noua lege veniturile funcţionarilor publici din primării şi consilii judeţene nu vor mai fi stabilite prin lege, ci prin decizie a consiliilor locale. Astfel, salariile angajaţilor din administraţia publică locală vor depinde de cât de obedienţi vor fi faţă de primari, preşedinţi de consilii judeţene şi consilieri”. Hopa, iată şi obedienţa pusă pe tapet! Păi cum altfel să conducă Liviu Dragnea şi Olguţa Vasilescu? Ce încredere pot avea ei într-un sistem pe care nu-l controlează de la răsăritul soarelui până la apusul lui şi chiar dincolo de el?! PSD-ALDE şi Guvernul lor urmăresc politizarea întregii administraţii publice, a tuturor instituţiilor deconcentrate, moment în care e absolut firesc să-i plăteşti bine doar pe cei care ascultă cuvântul Partidului Unic.

*Protestului împotriva Legii salarizării unitare i se alătură şi angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. Nu c-ar avea lefuri mici, la ei nu se pune problema asta, dar lor le e teamă că le vor scădea veniturile. Iar când piciorul ţi se obişnuieşte cu nişte încălţări pe măsură, e greu să-l bagi în ghete mai mici… Doare, te oftică!

*La aceeaşi categorie, „leafă mare – nemulţumire mică”, se înscrie şi greva controlorilor de zbor de la ROMATSA. Veniturile unui angajat de la Otopeni se duc spre 7.000 de euro pe lună, cu sporuri cu tot unii au leafă mai mare decât cei care dirijează traficul pe Heathrow în Londra. Atipic? S-ar putea să uităm cuvântul ăsta…

Astea ar fi nemulţumirile şi nemulţumiţii. Eu abia aştept momentul când vor ieşi în stradă, să protesteze împotriva Olguţei-PSD, şi pensionarii care apărau, în februarie-martie, Guvernul Grindeanu-PSD şi-l înjurau pe Iohannis – străinul trădător de neam şi ţară. De fapt, ei sunt cei mai îndreptăţiţi să protesteze, inflaţia pe care o vor genera aceste creşteri de venituri în cascadă le va reduce substanţial forţa de cumpărare şi-aşa minoră.

(Dumitru Manolăchescu)
Comentarii Facebook

Comentarii.

1 Răspuns la EDITORIAL. Olguţa şi „Cutia Pandorei”

 1. lili

  Intr-un interviu acordat Vineri agentiei Reuters(ca de presa romaneasca fuge de cateva luni!!) Dl Viorel Stefan Ministrul Finantelor a declarat urmatoarele:

  “România își va îndeplini anul acesta ținta de deficit bugetar de 3% din PIB și este posibil ca avansul economiei să depășească estimarea oficială de 5,2%, sprijinită de majorarea salariilor și de reducerile de taxe.” (tinta de deficit va fi atinsa sigur pentru ca INVESTITIILE publice vor fi SIGUR sacrificate de dragul pomenilor electorale promise de Dragnea!!).
  Acesta a adăugat că Executivul vrea să reducă anul viitor numărul Contribuțiilor la asigurările sociale de la 9 la doar 2, pentru Pensii și Sanatate, adica CAS si CASS, care vor totaliza 35%.

  În prezent, cele 9 contribuții totalizează 39,25% și sunt plătite în comun, de angajați, și de angajatori.
  De anul viitor, angajatorii NU vor mai trebui să plătească contribuțiile la asigurările sociale în numele angajaților, obiectivul fiind transferarea în întregime către ANGAJATI.(adica 35% din salariul BRUT al angajatului merg la Buget sub forma de CAS si CASS!)

  Viorel Ștefan susține că majoritatea creșterilor salariale vor REVENI la Buget sub formă de TAXE.
  Uite lovitura de teatru a Ministrului Finantelor:

  “Ceea ce NU s-a înțeles încă de către opinia publică este că majorările salariale din sectorul public introduse de Lege(Legea salarizarii unitare!!) INCLUD Contribuțiile la asigurările sociale(CAS si CASS in procent de 35%!). Acesta face ca IMPACTUL asupra salariilor NETE să fie aproape NEUTRU”, a afirmat oficialul român. Deci bugetarii cu salariile marite ale Olgutei vor plati CAS si CASSul de 35%!!

  Ministerul Finanțelor Publice vrea să reducă anul viitor impozitul pe venit, care în prezent se situează la 16%.
  Social-Democrații au anunțat că impozitul va fi redus la 10%.

  Vineri, Viorel Ștefan a declarat că Ministerul Finanțelor Publice încă evaluează impactul reducerii și că este neclar dacă va fi aplicat în trepte.

  Modificările în impozitare ar putea fi supuse spre dezbatere Parlamentului în luna septembrie.”

  Uite pe AGERPRES ce-a spus Ministrul Finantelor, dl Viorel Stefan:

  https://www.agerpres.ro/economie/2017/05/26/viorel-stefan-romania-va-face-noi-reduceri-de-taxe-in-2018-cresterea-economica-ar-putea-depasi-5-2-in-acest-an-20-54-11

  Intrebata despre declaratiile dlui Viorel Stefan, Olguta i-a raspuns unui jurnalist: “Eu am citit in alta nota(SIC!!) declaratiile dlui Minsitru Stefan!!

  Acum, eu astept si “nota” in care a citit Liviu Dragnea declaratiile Minsitrului de Finante, probabil in “nota” demiterii cu prima ocazie!!

   

Adaugă Comentariu

-->