CULTURA 28 mai 2019

Încep înscrierile pentru Festivalul D-BUTAN-T

de Agerpres | 1047 vizualizări

Ediţia din acest an, dedicată tinerilor coregrafi

Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe a dat startul înscrierilor pentru cea de-a patra ediţie a Festivalului Naţional D-BUTAN-T, dedicată tinerilor coregrafi.

Conducerea teatrului, a anunţat, luni, că festivalul va avea loc în perioada 13-19 octombrie, iar la acesta pot participa coregrafi debutanţi, respectiv absolvenţi ai facultăţilor de teatru din ţară, masteranzi şi doctoranzi care au absolvit studiile cel mai devreme în anul 2017.

„În cadrul competiţiei vom selecta cinci spectacole a căror coregrafie este realizată de cinci coregrafi debutanţi din întreaga ţară. Selectarea producţiilor participante se va face pe baza transmiterii de către toţi cei interesaţi a spectacolelor filmate şi CV-urile coregrafilor nominalizaţi. În contextul festivalului nostru, coregraf debutant este persoana care a absolvit facultatea/masterul/doctoratul de teatru/coregrafie cel mai devreme în anul 2017 (...) Ne dorim ca şi în acest an să avem alături de noi artişti şi producţii atât din instituţii de stat, cât şi din teatre independente sau producţii de examen, aşteptând cu mare interes înscrierile acestora”, se arată într-un comunicat de presă, remis luni AGERPRES.

Conducerea teatrului a mai precizat că, din raţiuni bugetare, competiţia din acest an va fi dedicată exclusiv coregrafiei, cea de compoziţie muzicală, care ar fi trebuit să se desfăşoare simultan, urmând să fie reluată într-o ediţie viitoare.

„Ne dorim să continuăm acest festival organizând câte o ediţie în fiecare an, în măsura posibilităţilor financiare, pentru a susţine neîntrerupt artiştii debutanţi, festivalul nostru fiind singurul din ţară dedicat în exclusivitate acestora”, se mai arată în comunicat.

Înscrierile se pot face până în data de 1 septembrie a.c la adresele de email pr@tam.ro, secretarliterar@tam.ro, manager@tam.ro sau pe adresa teatrului.

Prima ediţie a Festivalului D-BUTAN-T, organizată în anul 2016, a fost dedicată actorilor debutanţi şi a fost câştigată de actriţa Paula Rotar, absolventă a Facultăţii Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, masterand al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Cea de-a doua ediţie a fost consacrată debutului în regie şi a fost câştigată de Nagy Botond, absolvent al Universităţii de Arte din Târgu-Mureş, pentru regia spectacolului „Oneghin”, producţie a Teatrului „Figura” din Gheorgheni.

Marele premiu al celei de-a treia ediţii „D-BUTAN-T”, dedicată debutului în scenografie, a fost câştigată de Gabriella Spiridon pentru spectacolul „Poveşti din bucătărie”, în regia lui Cristian Ban, jucat de actorii Teatrului municipal Baia Mare.

Conducerea Teatrului „Andrei Mureşanu” a declarat încă de la prima ediţie că Festivalul D-BUTAN-T este gândit ca un spaţiu de întâlnire şi confruntare între cei mai tineri actori, regizori, scenografi, coregrafi, dramaturgi, compozitori de muzică de teatru, etc aflaţi la început de drum, dar şi ca un „motor de căutare” a celor mai talentaţi dintre aceştia.

Practic, prin acest festival, teatrul şi-a construit şi o „strategie culturală împotriva anchilozării”, întrucât câştigătorul fiecărei ediţii va primi drept premiu posibilitatea de a colabora cu această instituţie.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.