ACTUALITATE 18 mai 2017

Școala elitistă de trompetă a revenit la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2503 vizualizări

Nouă dintre cei mai buni cei mai buni trompetiști din România la nivel liceal au venit la Sfântu Gheorghe pentru a lua parte la a doua ediție a cursurilor naționale pentru trompetă, eveniment organizat în perioada 17 – 22 mai în reședința județului Covasna. Activitățile se desfășoară în sala de festivități a Colegiului Național „Mihai Viteazul”.

Ca și anul trecut, invitatul special al evenimentului este profesorul universitar Sergiu Cârstea, șef de partidă – trompetă la Opera Națională Română din Timișoara, personalitate marcantă în viața muzicală, solist atât pe scenele naționale, cât și internaționale, autor al multor articole științifice și de specialitate, îndrumătorul mai multor generații de excelenți instrumentiști.

Evenimentul este organizat de Colegiul Național „Mihai Viteazul”, în parteneriat cu „Romanian Brass Society” din Timișoara și este inițiat și coordonat de profesoara Liliana Grosar, de la CNMV. Aceasta este sprijinită de Cătălina Voicu, profesoară la Liceul Tehnologic Economic Administrativ „Berde Aron”; Maria Băilă, profesoară la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul”, Alis Cristina Pop, profesoară Școala Gimnazială „Varadi Jozsef” și Balint Jozsef, profesor la Școala Gimnazială „Ady Endre”. În rândul colaboratorilor se găsesc și pianistul Ambrus Sandor și profesoara Constanța Balog de la Școala Gimnazială ,,Ady Endre”

„Ne aflăm la a II-a ediție a cursurilor naționale de trompetă organizate de Colegiul Național „Mihai Viteazul” în parteneriat cu Romanian Brass Society din Timișoara, APC și „Observatorul de Covasna”. Pentru noi este un proiect foarte important deoarece, din câte știm, este singura acțiune de acest gen din țară și ne bucurăm că un astfel de eveniment care reunește cei mai buni trompetiști din țară la nivel liceal se derulează chiar în colegiul și orașul nostru. Ne dorim ca Trompet Masterclass să devină o tradiție, iar pentru viitor să îi dăm o nouă dimensiune și anume una internațională. Ne bucurăm că în derularea acestui proiect avem sprijinul unor oameni de bine care cred cu adevărat în puterea talentului. În același timp un aspect pozitiv îl constituie implicarea și devotamentul echipei de proiect și a voluntarilor din CNMV”, ne-a spus unul dintre coordonatori, directorul adjunct al Colegiului Național „Mihai Viteazul”, Maria Băilă.

Potrivit organizatorilor, „cursurile de trompetă de la Sfântu Gheorghe îşi propun formarea și susţinerea tinerilor trompetiști la nivel de excelenţă, reorganizarea școlii trompetistice românești, prin abordarea concepțiilor moderne de tehnică și interpretare, o sinteză a acestora, având ca scop primordial promovarea talentelor pe plan național și internațional, dar și sprijinirea elevilor supradotați, cu posibilități materiale reduse”.

Cei nouă elevi vin de la școli de renume din țară, respectiv Colegiul Național de Arte „Dinu Lipati” din București, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara sau Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca.

Printre partenerii evenimentului se numără Asociația pentru Comunitate, Centrul de Cultură Arcuș, Liceul Tehnologic Administrativ „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe și Observatorul de Covasna.

Organizarea evenimentului este sprijinită de 20 de voluntari, elevi în clasele a X-a D și a XI-a D de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”.

Concertul de gală va fi luni

Finalul cursurilor de trompetă va fi marcat de un concert de gală, care va avea loc la Centrul de Cultură Arcuș, luni, 22 mai, de la ora 18:00.

În program vor fi lucrări de: Joseph Haydn, Johann Nepomuk Hummel, Otto Ketting, George Enescu, Jean Baptiste Lully, Johnn Baptist Georg Neruda, Robert Schumann, Georg Friedrich Händel, Tiberiu Brediceanu.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.