ACTUALITATE 28 mai 2017

Tinerii din Ansamblul Miriapod au fost invitații de onoare ai unui Festival Folcloric din Portugalia

de Covasna Media | 1753 vizualizări

Ansamblul de dans popular Százlábú / Miriapod, care funcționează pe lângă Centrul de Cultură al Județului Covasna, s-a întors recent din Portugalia, unde a participat la Sabugueiro em Flor / Festivalul Florilor de soc, din orașul Tarouca, care s-a desfășurat între 18-24 mai 2017. Este vorba de un fel de festival folcloric al obiceiurilor de primăvară, ajuns la Ediția 30, care poartă denumirea florilor de soc, pentru că oamenii din zonă trăiesc de pe urma valorificării florilor de soc și a strugurilor. Sărbătoarea Florilor de Soc este concepută a reuni formații folclorice portugheze, plus un invitat de onoare. Pentru Ediția 30 – 2017, organizatorii și-au dorit un program folcloric lusitano-român, iar invitatul de onoare al Festivalului a fost Ansamblul de dans popular Százlábú / Miriapod din Sfântu Gheorghe.

Fondatorii și conducătorii Ansamblului Miriapod, experimentații dansatori-coregrafi Virág Endre și Imola, au mai fost în Portugalia cu 19 ani în urmă, în calitate de dansatori ai Ansamblului Háromszék. Portughezii i-au ținut minte drept dansatori care au ceva de spus despre folclorul din România și i-au invitat să coloreze Sărbătoarea Florilor de soc cu dansuri populare din țara noastră, despre a căror diversitate nu știau prea mult, pentru ei toate dansurile erau românești. Programul susținut de Százlábú / Miriapod a cuprins dansuri secuiești, românești și țigănești, iar frumusețea dansurilor prezentate de tinerii din Sfântu Gheorghe i-a determinat pe portughezi să le organizeze nu doar o reprezentație, ci 8, în 4 orașe din zonă, pe scene din centrul localităților, plus în două școli și două cămine de bătrâni. Cum portughezii nu au dansatori profesioniști de folclor, organizatorii și spectatorii au fost interesați să afle cum își păstrează, valorifică și promovează comunitățile din România valorile tradiționale, respectiv muzica și dansurile populare.

Delegația Miriapod a fost formată din 35 de persoane: 30 de dansatori (cu vârste cuprinse între 13-18 ani), 3 instrumentiști din Cluj și conducătorii Ansamblului Százlábú / Miriapod, Virág Endre și Imola. Turneul din Portugalia a fost sprijinit de Consiliul Județean Covasna și de părinții celor 30 de dansatori.

(Nina Țînțar)

 

 

Teme articol: folclor miriapod
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.