ACTUALITATE 11 iunie 2017

Atacurile animalelor sălbatice, în creștere

de Iulia Drăghici - Taraș | 1845 vizualizări

În ultima lună animalele sălbatice au produs în județul Covasna pagube în valoare totală de aproape 143.000 de lei, după cazurile sesizate autorităților, anunță Agenția pentru Protecția Mediului Covasna. Urșii, porcii mistreți, dar și șacalii sunt principalele specii care au atacat animale și au distrus culturi agricole.

„În ultima vreme s-au intensificat atacurile provocate de animalele sălbatice, atât din speciile protejate, cât și neprotejate asupra culturilor, cât și animalelor domestice. Avem pagube produse de urs la animale domestice – 11 stupi de albine, 62 de ovine, șase bovine, două caprine și câte un porc și un cal. Valoarea totală a pagubelor produse de urs se ridică la 56.000 de lei. Deocamdată la culturile agricole pagubele produse de urs sunt zero, pentru că vegetativ porumbul este în stadiul de creștere și nu se pune problema că va fi atacat. La lup avem pagube într-un singur caz, la o ovină. În schimb, a apărut specia șacal, unde avem două cazuri semnalate, cu un total de 44 de ovine, însemnând o pagubă de 17.600 de lei. La pagubele produse de mistreți în culturile agricole, din ceea s-a raportat de primării până la ora actuală, avem o suprafață de 27,58 de hectare – porumb, cartofi. Aici vorbim în total de opt cazuri cu o valoare totală de 68.950 de lei. Facem apel pe această cale către cetățeni și autoritățile locale să ne sesizeze orice pagubă înregistrată în culturile agricole în această perioadă, pentru a le evalua și raporta către minister și către organele abilitate”, a declarat directorul Agenției pentru Protecția Mediului, Gheorghe Neagu.

Directorul APM a mai declarat pentru „Observatorul de Covasna” că au fost emise ordinele de recoltare pentru anul 2016, la speciile neprotejate și s-au dat autorizațiile de împușcare pentru 1.067 de exemplare de mistreț, pentru circa 50 de cerbi comuni, dar și în număr mai mic pentru alte câteva specii de animale.

Cele mai afectate localități în ceea ce privește atacurile de urs sunt Bățanii Mari, Bodoc și Cernat.

Potrivit statisticilor, anul trecut urșii au atacat 29 de bovine, 11 stupi de albine, 94 de ovine, șapte caprine, patru porcine și o cabalină, adică un total de 69 de cazuri sesizate, cu o valoare de 142.800 de lei. Opt cazuri au fost sesizate anul trecut și în ceea ce privește pagubele produse de lup (73 de ovine și o caprină). O altă specie protejată care anul trecut a creat pagube este castorul, care a distrus 50 de puieți, în valoare de 1.250 de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.