ACTUALITATE 28 iunie 2017

Centrul de plasament de la Olteni va fi închis, iar conacul, introdus în circuitul turistic

de Agerpres | 3776 vizualizări

Conducerea Consiliului Judeţean Covasna a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Centrul de plasament din localitatea Olteni va fi restructurat şi închis, iar castelul, aflat în incinta acestuia, va fi reabilitat şi introdus în circuitul turistic.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a precizat că cei 57 de copii crescuţi în acest centru vor fi mutaţi în trei case de tip familial, ce vor fi construite din fonduri europene în municipiile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc sau în oraşul Baraolt. În acest scop, autorităţile judeţene vor încerca să atragă 2,3 milioane de euro prin Programul Operaţional Regional sau Programul Operaţional Capital Uman (POCU).

„Ţelul nostru este să punem castelul de la Olteni în circuitul turistic, însă primordială este soarta copiilor orfani. Sunt 57 de copii la Olteni, deci prima dată trebuie să rezolvăm în mod echitabil, corect şi atent soarta acestor copii şi apoi să trecem la repunerea castelului în circuitul turistic. Avem posibilitatea să depunem proiecte şi să obţinem 2,3 milioane de euro pentru construirea a trei cămine de tip familial, care să cuprindă între 12 şi 15 copii. Zece copii de la Olteni vor fi aduşi la Şcoala specială de la Sfântu Gheorghe. Deci, vrem să punem castelul în circuit, dar prima data să rezolvăm problema copiilor orfani, care va dura maximum doi ani de zile”, a spus Tamás Sándor.

Potrivit acestuia, castelul Mikó de la Olteni (foto), achiziţionat de către Consiliul Judeţean Covasna în urmă cu aproape trei ani, datează de la începutul secolul al XIX-lea şi deţine o serie de picturi murale deosebit de valoroase.

„Acest castel este unic prin frescele sale. Cercetătorii noştri au descoperit că aceste scene se regăsesc în muzee mari din Europa, din Paris, Bruxelles etc., iar un pictor le-a reprodus întocmai pe aceşti pereţi. Castelul este dezafectat, am scos mobilierul inadecvat, acolo a fost o magazie înainte să cumpărăm noi, am curăţat podul, pivniţa şi am dus specialişti care au început stabilizarea picturilor şi vor începe şi restaurarea”, a mai adăugat preşedintele Consiliului Judeţean.

Castelul de la Olteni, construit în anul 1827 de groful Mikó Miklos, a fost restituit urmaşilor acestuia în anul 2007, care l-au vândut în anul 2014 Consiliului Judeţean şi Consiliului local Bodoc.

Castelul, construit în stil empire, este unic în Transilvania datorită picturilor existente pe pereţii interiori ai camerelor, care surprind scene din viaţa socială sau evocă scene din războiul napoleonian.

Conform planurilor, în clădirea castelului vor fi amenajate un muzeu dedicat calului, o sală de conferinţe, precum şi spaţii de cazare pentru oaspeţi.

Teme articol: TURISM Olteni Castel Miko
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.