INTERVIU 28 iunie 2017

Cum să călătorești ieftin și mult

de Iulia Drăghici - Taraș | 3506 vizualizări

Bianca Crăciun, o tânără covăsneancă, ne spune cum se pregătește pentru o aventură care cuprinde 9 țări și un buget de sub 1.000 de euro de persoană, pentru șase săptămâni

Acum că vara s-a instalat în adevăratul sens al cuvântului, tuturor ne zboară inevitabil gândul la vacanță, aventuri, plaje însorite, mări albastre sau, de ce nu, muzee și spații de cultură relaxante, mai ales că rețelele de socializare s-au umplut cu fotografii care mai de care mai ispititoare și creatoare de dor de ducă. Pentru cei care își deplâng bugetul de fiecare dată când se gândesc la vacanță, vă spunem că nu trebuie să cheltuiți averi ca să aveți parte de experiențe demne de povestit nepoților.

Câteva sfaturi și idei în acest sens vin din partea unei tinere originare din Întorsura Buzăului, Bianca Crăciun. Prin intermediul voluntariatului, aceasta a văzut într-un singur an zeci de țări, pe bani foarte puțini. Pentru că pasiunea ei este călătoritul, vara aceasta nu putea să rămână lipsită de aventuri, așa că și-a planificat, fără ajutorul agențiilor de turism care percep taxe suplimentare, o vacanță în 9 țări balcanice. Aceasta va dura circa șase săptămâni, iar plecarea va fi în 15 iulie.

Aventura „Balkans Vibe”

Pe blogul său de călătorii, experiențe și aventuri, www.folowthesuntogether.wixsite.com/wanderlust, Bianca și-a dezvăluit planurile aventurii în țările Balcanice încă din luna mai, când au și început pregătirile propriu-zise, dar și că ideea de a călători în țările din jurul României împreună cu iubitul ei s-a născut încă de anul trecut.

„Vom porni din București și apoi vom vizita Bulgaria, Grecia, Albania, Macedonia, Kosovo, Muntenegru, Bosnia, Serbia și Croația. Bugetul e relativ, însă pentru cele 9 țări, în cele 6 săptămâni în care vom vizita vom avea în jur de 1.500-2.000 de euro pentru amândoi, atât pentru cazare, mâncare și transport, plus alte activități extra. Vom călători cu autobuze locale sau autostopul, acțiune care este destul de răspândită în Țările Balcanice. În modul acesta interacționezi cu localnici și experimentezi la un nivel mult mai subiectiv locațiile vizitate, plus că primești recomandări bune. (...) O să fie cea mai tare experiență. O aventură de genul acesteia nu e o călătorie de la A la B, în care bifezi anumite locații vizitate, ci este o călătorie mai degrabă interioară. În plus, este important să cunoști puțin țara pe care urmează să o vizitezi, să respecți cultura lor și să încerci să te pliezi puțin pe modul lor de a trăi. Sa fii cumva parte din cultura respectivă. (...) Legat de preț, pot spune că ține mult de tipul de călătorie pe care dorești să îl faci. Poți călători de exemplu în Cipru și să stai la un hotel la care să plătești 200 euro pe noapte sau poți să stai cu cortul într-un camping lângă, cu 10 euro pe noapte”, ne-a spus Bianca.

De unde începe planificarea

Din capul locului, tânăra ne-a spus că oricine poate să vadă lumea pe bani puțini, iar acest lucru cere doar un pic de îndrăzneală. Primul pas în planificarea unei călătorii este să crezi că totul este posibil, mai explică aceasta.

„La noi primul pas a plecat de la „ce tare ar fi să plecăm două luni în Țările Balcanice”. Cred că un pas foarte mare ar fi să scăpăm de preconcepțiile că îți trebuie mulți bani, că este imposibil, că este periculos. Poți să călătorești foarte ieftin, dacă asta vrei. Există foarte multe posibilități, important e să faci pasul acela de la a trăi confortabil, fără a-ți asuma niciun risc, la a ieși un pic în necunoscut și să îți permiți să faci lucruri nebune. Voi scrie un post pe blog zilele următoare exact despre această zonă de confort în care trăim și cum călătoria te ajută să eliberezi puțin spiritul”, ne-a dezvăluit Bianca.

Surse online de informare pentru cazare și drum

Bianca, asemenea oamenilor care iubesc să călătorească pe bani puțini, a găsit în mediul online diverse surse de informare, demne de încredere.

„Când călătorești cu dor de ducă, informațiile vin pe parcurs. Pentru o călătorie în țări mai îndepărtate folosesc destul de des kiwi.ro, o platformă care are cele mai bune oferte pentru bilete de avion. Pentru cazări folosesc cel mai des Airbnb.com sau dorm pe la prietenii pe care i-am cunoscut în călătoriile trecute sau în proiectele internaționale la care am mai participat. Couchsurfing.org e de asemenea o alternativă, dar și hostelurile, unde întâlnești o grămadă de călători și povești. TripAdvisor sau Trippy sunt de asemenea foarte bune în a căuta răspunsuri la anumite întrebări legate de călătoria pe care o plănuiești, pentru că ambele platforme au o comunitate foarte mare de călători, care mereu răspund întrebărilor postate. Desigur, cel mai eficient mod de a căuta informații este Google. Eu personal trăiesc cu dorul ăsta de ducă și îmi e drag să stau și să caut toate informațiile necesare. Am cumva o „bază de date” cu surse pentru fiecare tip de călătorie, precum Airbnb, Hostelword, Kiwi.ro, TripAdvisor, Trippy, Travelator și o grămadă de alte platforme și aplicații, însă nu mă folosesc automatizat de ele”, ne-a mai spus Bianca.

Încrederea în oamenii locului

Cele mai bune surse de informare sunt oamenii locului, explică Bianca, precizând că odată ajuns la fața locului, sigur vei găsi oameni de încredere, pregătiți cu cele mai bune sfaturi.

„A călători pentru mine înseamnă să fiu deschisă să învăț despre locul pe care urmează să îl vizitez și totodată deschisă față de mine, să îmi permit să ies din zona de confort și să vizitez locuri cu istorie, cu natură și care să îmi contureze sentimentul că explorez frumusețea Mamei Naturi și bineînțeles, să descopăr ceva nou în mine. De aceea, cele mai bune surse sunt oamenii. Mă încred foarte mult în recomandările oamenilor pe care îi întâlnesc și ajung mereu în cele mai frumoase locuri”, a punctat aceasta.

Ce trebuie să ai neapărat în bagaj

După ce v-ați stabilit unde vreți să ajungeți și cu câți bani, următorul pas este să vă gândiți ce vă puneți în bagaj. Conform spuselor Biancăi, dintr-un bagaj de călătorie nu ar trebui să lipsească în primul rând actul de identitate, câteva haine, cortul de dormit și aparatul de fotografiat. De asemenea, o sticlă de apă cu filtru pentru a putea bea apă de oriunde, costumul de baie, prosoape cu microfibră – care se usucă rapid, o mini trusă de prim ajutor, o pelerină de ploaie, încălțăminte de plajă și încălțăminte de drum lung sunt alte lucruri pe care le puteți lua în considerare în cazul unei călătorii la preț redus. Excesul de haine de schimb nu este recomandat, mai spune Bianca.

Sfat pentru indeciși

Dacă nu sunteți încă hotărâți să plecați în călătorii pe bani puțini, Bianca ne mai aduce un sfat: „Oricine trebuie să își găsească timp pentru așa ceva. E importantă într-adevăr și viața socială, profesională și personală, să lucrezi, să câștigi, sa ai un statut social bun, însă pentru a echilibra toate acestea este nevoie și să ieși din când în când din zona de confort și să fii „wanderlust”, adică să ai dorul ăla de ducă, de cunoaștere și explorare. Nu cred că realizăm pe cât ar trebui cât de norocoși suntem că avem pădurile, mările și oceanele pământului și tot ce formează ecosistemul acesta. Printr-o călătorie ca aceasta te reconectezi cu natura și începi să respecți din ce în ce mai mult plăcerea de a exista”.

Ideea generală a unei vacanțe, respectiv concediu ar trebuie să fie aceea de a face ceva diferit de restul zilelor din an, ceva care să fie exclusiv despre și pentru sine, indiferent dacă e vorba despre călătorii pe bani mulți sau puțini, în țară sau în străinătate. Vacanța este și despre posibilități, dar și despre vise împlinite. Vacanțele trebuie să fie la fel ca oamenii: unice, frumoase și pline de surprize.

Fără îndoială că acum suntem curioși și despre cum va decurge aventura Balcanică pentru care se pregătește Bianca așa că vom fi cu ochii pe blogul său și vom reveni cu amănunte.

Sursă foto: www.folowthesuntogether.wixsite.com/wanderlust

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.