ACTUALITATE 22 iunie 2017

Deputatul Kulcsar Terza Jozsef: Pentru maghiari, 2018 este anul doliului în România

de Agerpres | 4349 vizualizări

Deputatul covăsnean Kulcsar Terza Jozsef a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că este revoltat de reacţiile antimaghiare apărute în ultimele zile în spaţiul public, pe fondul negocierilor purtate între UDMR şi PSD pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

Kulcsar Terza Jozsef a afirmat că „poziţia grupului UDMR a fost foarte corectă“, în cadrul discuţiilor nefiind solicitate altceva decât „drepturile comunităţii maghiare promise pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia“.

„Sunt foarte revoltat, nu este corect, nu este cinstit, nu este omeneşte, este şovin extremist ce se întâmplă (...) Poziţia grupului UDMR (...) a fost foarte corectă, nu a sărit calul, nu a cerut nimic aberant, nimic imoral, ilogic, numai acele drepturi care ne aparţin nouă şi au fost promise cu ocazia Proclamaţiei de la Alba Iulia (...) Nu am cerut autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, am cerut numai o parte dintre aceste promisiuni, care nici la ora actuală nu sunt respectate“, a spus parlamentarul covăsnean.

În context, el a afirmat că sunt de „neacceptat“ declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la autonomia pe criterii etnice, dar şi ale fostului preşedinte, Traian Băsescu.

„Traian Băsescu a fost de multe ori aici, în Secuime, a fost primit omeneşte, cum se cade, civilizat, a cerşit voturile maghiarilor, ale secuilor şi acum îşi bate joc de noi, prin această poziţie extremistă“, a afirmat Kulcsar Terza Jozsef.

Deputatul covăsnean a mai spus, printre altele, că anul viitor, când se împlinesc o sută de ani de la Unirea de la 1 Decembrie 1918, este un „an de doliu“ pentru comunitatea maghiară.

„Trebuie să fie anul doliului 2018. Din punctul nostru de vedere, este anul doliului în România şi dacă se pune un steag tricolor pentru sărbătoare, trebuie pus şi un steag negru (...) Sper ca populaţia de etnie română să înţeleagă că ne dorim pace, linişte şi bucurie, dar dorim şi ca drepturile comunităţii noastre, ale copiilor noştri să fie respectate“, a mai spus Kulcsar Terza Jozsef, el precizând că a făcut aceste consideraţii în nume personal, şi nu ale grupului UDMR din care face parte.

Kulcsar este preşedintele Partidului Civic Maghiar Covasna şi a intrat în Camera Deputaţilor pe listele UDMR, în urma alianţei politice făcute între cele două formaţiuni la alegerile parlamentare de anul trecut.

Teme articol: UDMR Basescu reactii Iohannis
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.