Covasna Media Group|Sunday, 25 June, 2017

EDITORIAL. Dincolo de vorbe goale şi promisiuni electorale 
Dincolo, adică în lumea reală, nu în mediul politic duhnind a populism, dincolo programul de guvernare PSD-ALDE se scrie şi se citeşte corect: din 2011 şi până în 2016 statul român a plătit peste 3 miliarde de euro drepturi salariale câştigate în instanţă de bugetari. A fost exact perioada guvernării Tăriceanu, susţinut atunci de acelaşi PSD, un guvern care n-a prevăzut nici criza, nici urmările ei pentru viitor. Cu acelaşi avânt populist pe care-l regăsim periodic în guvernările de stânga, s-au promis creşteri de salarii care n-au mai putut fi acordate. Dimpotrivă, venind criza, premierul Boc şi preşedintele Băsescu s-au apucat să taie veniturile bugetare. Greşeală sau nu, acţiunea i-a costat şi-i costă şi-acum.

Vă aduc aminte episodul ăsta pentru că situaţia riscă să se repete. Ani de zile, bugetul statului a fost nevoit să suporte „reparaţii” salariale către bugetari, adică drepturi câştigate în instanţă pe baza unor legi populiste. Ce a însemnat asta: investiţii mai puţine, bani mai puţini la Sănătate şi Educaţie, drumuri aşa cum le vedeţi şi acum.

Cred cu sinceritate că românii au dreptul să ceară şi să primească lefuri mai mari într-o serie de domenii – printre ele, Sănătatea şi Educaţia sunt pe primele locuri. Cu alte cuvinte, măririle salariale care privesc aceste categorii profesionale sunt justificate şi necesare. Problema vine din alte părţi: *dacă dai la unii, e musai să dai la toţi – c-aşa-i tradiţia la noi *de unde scoţi banii, în condiţiile în care sumele încasate la buget sunt mai mici decât ar fi necesar. Creşterea economică cu care se laudă guvernanţii se bazează pe consum, adică e una fragilă şi nesigură.

Bun, o să-mi spuneţi că mor de grija drobului de sare, ca prostul satului, dar pe mine mă sperie „potriveala” aproape neverosimilă care ni se-ntâmplă: după aproape 7 ani de zile, viaţa noastră este la mâna aceluiaşi cuplu populist şi, daţi-mi voie, a aceluiaşi parlament iresponsabil, dominat de o încrengătură de interese pesedisto-liberale greu de descifrat. E bine că vom avea salarii şi pensii mai mari? Sigur că-i bine. Problema e cât ne va costa pe toţi aventura asta, pentru că aşa numesc specialiştii actuala lege a salarizării unitare. Vom traversa din nou deşertul unei crize? Se va deprecia leul şi economiile noastre se vor subţia? Vom da pe mere ce-am luat pe pere?

Mi-aş dori şi v-aş dori să nu se-ntâmple toate astea. Dar, mai zic o dată, mă sperie revenirea cuplului populist Tăriceanu-Dragnea în capul mesei. Şi mă mai sperie inexistenţa unei opoziţii solide şi deştepte, care să fie în stare să reziste tentaţiilor populiste. N-am, de asemenea, nicio încredere în actuala ministră a Muncii, cea mai ferventă susţinătoare a legii cu pricina. Suficiente motive să-mi imaginez că scenariul din 2010 se poate repeta.

Până atunci, să ne bucurăm cu măsură de măririle salariale promise. Şi să nu ne aruncăm în cheltuieli inutile, puneţi nişte bani deoparte, că nu se ştie niciodată. Desigur, nu vom construi spitale şi şcoli noi, nu le vom moderniza pe cele vechi, nu vom face şosele de centură şi autostrăzi. Pentru că nu vor fi bani pentru toate astea. Medicii şi profesorii vor avea lefuri mai mari, dar vor munci în aceleaşi condiţii mizerabile. Ce vreţi, nici măcar cuplul de vis Tăriceanu-Dragnea nu le poate face pe toate…

(Dumitru Manolăchescu)
Comentarii Facebook

Comentarii.

2 Răspunsuri la EDITORIAL. Dincolo de vorbe goale şi promisiuni electorale

 1. lili

  Poate mai repede decat m-as fi asteptat, minciunile si populismul desantat al PSD au iesit la iveala.
  Cu vorbe mestesugite, insa, PSDeii lui Dragnea fac din ALB negru si din NEGRU alb, nici o problema in politica!
  Grav este insa ca desi minciunile si populismul sunt zi de zi tot mai strigatoare la cer, sustinerea poentru penalii si mincinosii din PSD creste!
  Un sondaj inca nepublicat(nu stiu cat e de sincer!), amintit aseara la televiziuni spunea ca PSD a ajuns la o sustinere de peste 50%!!
  Deci, cu atatea minciuni si sfidari din partea penalilor din PSD, “mandrii” rrrrromani ai lui Ponta “prefera” PSD!
  NO COMMENT.

   
 2. lili

  Recomandare pentru votantii PSD:

  “N-au trecut decît cîteva luni de la victoria populistă a PSD-ului și se confirmă predicțiile celor mai sceptici cu privire la intențiile egalitariste și social-democrate reale ale numitului partid.

  Aceste intenții au fost pură propagandă.

  Faimosul Program de guvernare cu grafice colorate ce promitea majorări salariale substanțiale și “echitabile” a fost ca o cărticică de colorat cu care copiii trebuiau sa se joace, pentru a fi distrași de la “treburile serioase” ale adulților.

  Adevăratul “business” al PSD-ului a fost unul elitist: DUBLAREA salariilor Parlamentarilor și a altor funcționari publici de la vîrful piramidei salariaților bugetari.

  Bugetarii de rînd, precum medicii și profesorii, trebuie să mai aștepte acordarea tuturor majorărilor promise pînă la viitorul Mărțișor (1 martie 2018).

  Acestea fiind zise, fac apel la ideologii numitului partid să aibă decența și onestitatea să renunțe la denumirea de “social-democrat”.

  Scamatoria propagandistică a dnei Olguța Vasilescu, ministra Muncii, care a promis cu surle și trîmbițe o salarizare mai echitabilă a tuturor bugetarilor, urmînd a dubla în realitate veniturile celor mai bogați bugetari (care nu sînt neapărat și cei mai calificați, mai ales în raport cu medicii și profesorii) nu mai păcălește acum pe nimeni.

  Acest partid, ce practică de altfel în majoritatea timpului un discurs național-ortodox, se dovedește acum a fi întru totul de dreapta.

  Măsurile sale economice în favoarea celor mai bogați bugetari ar trebui asumate ca atare, dacă partidul cu pricina mai are o urmă de integritate.
  PSD e așadar un partid național-conservator de dreapta, neavînd nici o legătură practică cu valorile normative egalitariste ale social-democrației.

  Iar discursul anti-Soros al lui Liviu Dragnea și, mai nou, Gabriela Firea, seamănă foarte bine cu cel al lui Viktor Orban, al cărui partid, FIDESZ, își asumă linia național-conservatoare de dreapta.

  PSD conservă însă cu gelozie moștenirea ideologică și politică a PCR, un partid “comunist” al nomenclaturii, adică un partid oligarhic. În România nu există un partid social-democrat autentic.
  Un asemenea partid ar trebui să promoveze măsuri economice echitabile, statul bunăstării, o egalitate de șanse reală bazată pe merite, nu pe activism de partid, și politici ale mediului.
  Ar trebui să renunțe la propaganda național-ortodoxă și xenofobă, ce amintește de retorica Mișcării Legionare.
  Klaus Iohannis nu e “român și ortodox”, Dacian Cioloș e “căsătorit cu o franțuzoaică” ș.a.(nimic insa despre cele 3 vacante pe an ale lui Dragnea in Brazilia, NU in Maramuresul pe care-l IUBESTE mult!)

  Răposatul Vadim Tudor, cu invectivele sale fascist-naționaliste colerice, avea măcar onestitatea de a nu se pretinde un democrat.
  Epigonii săi actuali din partidul național conservator aflat la guvernare par mai “cizelați” și temperați, dar continuă să aibă mai multe afinități cu România Mare și cuviosul Gigi Becali decît cu social-democrația. Evident, afinitățile nu sînt doar subtile.
  Doamna Olguța Vasilescu, de pildă, asigură o continuitate directă între PRM și actualul PSD.
  Tot din PRM provine și Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct al PSD.
  Pe urmă, moștenirea culturală vadimistă se răsfrînge și asupra stilului de propagandă și manipulare al unor posturi de televiziune ca Antena 3.
  Am dovezi anecdotice că numita Antenă a păcălit cu succes și oameni cu studii superioare, printre care și medici și profesori.
  Oare și acum vor rămîne aceștia credincioși făgăduințelor pesediste și anteniste? Credința religioasă fanatică reușește de obicei să raționalizeze neîmplinirea unor profeții și făgăduințe: a fost din cauza multelor păcate omenești etc.
  Oare ale cui sînt păcatele ce “explică” eșecul PSD-ului de a-și respecta promisiunile electorale?
  Și, mai ales, de cîte astfel de eșecuri ar fi nevoie pentru ca auditoriul Antenei 3 să devină mai critic și realist?

  Aud că, în România, credulitatea față de propagandă e printre cele mai mari din Europa…”

  Poate asa se explica votul constant dat PSDistilor de cei peste 3 Milioane de rrrrromani mandri…

   

Adaugă Comentariu

-->