ACTUALITATE 19 iunie 2017

Județul Covasna – în fața epidemiilor de rujeolă și meningită

de Iulia Drăghici - Taraș | 8655 vizualizări

Specialiștii covăsneni sunt îngrijorați, dar totodată susțin că sunt pregătiți să acționeze

După ce epidemia de rujeolă, care a luat deja peste 30 de vieți și s-a răspândit la nivel național în 41 de județe, a ajuns și în Covasna – unde au fost depistate și tratate recent opt cazuri, dar și după ce meningita a luat viața unui tânăr de 17 ani din județul vecin Brașov, e tot mai clar că prevenția și protecția nu trebuie lăsate la voia întâmplării, mai ales când vine vorba de boli care atacă preponderent copiii, a căror siguranță depinde de noi, adulții.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) a județului Covasna și președintelui Colegiului Medicilor din județ, dr. Lucia Șereș, în județul Covasna încă nu sunt motive serioase de panică. Cele opt cazuri de rujeolă, care nu au fost grave, au fost tratate, iar câțiva dintre copii chiar au fost și externați, iar stocurile de vaccin sunt suficiente. În ceea ce privește meningita, cu toate că nu s-a semnalat niciun caz pe teritoriul județului Covasna, este bine să știm cu ce avem de-a face.

Rujeola, adusă din județul Brașov

Potrivit reprezentantei Direcției de Sănătate Publică (DSP), Igyártó Gabriella, din cadrul Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile, trei cazuri din cele opt au fost depistate la copii sub vârsta de 7 luni, care i-au contaminat pe alţi membri ai familiilor lor, toți sub 17 ani. Aceștia sunt din Întorsura Buzăului, Baraolt, Zăbala, Covasna, Araci sau Hetea.

„Sunt opt cazuri, dintre care trei sunt de aduse din Brașov, iar celelalte cinci cazuri se leagă de acestea. Nu erau cazuri complicate și s-au tratat aici la Secția de Contagioase. Trei au fost tratați la Brașov fiindcă s-au prezentat acolo la spital și cinci au fost tratați aici de doamna doctor Porumboi”, ne-a spus reprezentanta DSP Covasna, care a mai adăugat că dozele de vaccin continuă să fie distribuite către cabinetele medicale din județ.

Copiii, expuși la boli din încăpățânarea părinților

Igyártó Gabriella a mai menţionat că aproape 90% din totalul populaţiei judeţului Covasna este vaccinată împotriva rujeolei, dar în ultima perioadă s-au înmulţit cazurile de refuz din partea unor părinţi.

„Rujeola se extinde vertiginos și e foarte periculoasă. Din păcate, deși e această alertă și au murit atâția copii, sunt unii părinți foarte încăpățânați, care nu vor să își vaccineze copilul și ignoră orice indicație, orice sfat, orice alertă. Aceștia sunt cei mai expuși copii”, ne-a declarat și președintelui Colegiului Medicilor din județ, dr. Lucia Șereș.

Simptomele rujeolei

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul total al cazurilor de rujeolă confirmate în România până la data de 16 iunie este de 7.233.

Au fost înregistrate 30 de decese, dintre care 8 în judeţul Timiş, 5 în judeţul Arad, 6 în judeţul Dolj, 4 în judeţul Caraş Severin şi câte unul în Bihor, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti. Al 31-lea deces, înregistrat în judeţul Cluj, este în curs de confirmare/infirmare.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală. În România, 9 din 10 părinţi îşi vaccinează copiii, precizează Institutul Naţional de Sănătate Publică pe pagina sa de internet.

Printre simptomele acestei boli se numără febra mare, ochi înlăcrimați, înroșiți și tusea. „Dacă apar petele roșii, iar copilul nu e vaccinat, deja medicii sunt în alertă”, ne-a mai spus dr. Lucia Șereș.

Meningita, infecție bacteriană răspândită prin aer

Meningita este boala care inflamează meningele, membranele care acoperă creierul şi coloana vertebrală, şi este cauzată frecvent de o bacterie sau un virus.

Nouă tineri din județul Brașov sunt suspectați la ora actuală că ar suferi de această boală, după ce peste 200 de persoane s-au prezentat la consultații, alertați de teribila veste a morții unui băiat de 17 ani din localitatea Tărlungeni, survenită joi, la Spitalul de Pediatrie din Braşov.

„Meningita ne îngrijorează la fel de mult, pentru că este aici aproape, în județul Brașov, și este o infecție bacteriană care se extinde prin aer și trebuie să fim foarte, foarte atenți. (...) Meningite au fost întotdeauna, nu sub formă de epidemie, ci cazuri izolate, dar acest meningococ are două componente periculoase, B și C, care la unele persoane se manifestă așa fulminant și se moare în ore”, ne-a mai informat președintele Colegiului Medicilor Covasna.

Aceasta ne-a mai spus că simptomele afecțiunii sunt febra puternică, cefalee accentuată și vărsăturile.

„Dacă apare și erupția peteșială, adică un fel de pete roșii sau vineții, este deja foarte, foarte grav. Trebuie să se prezinte de urgență la spital. Forma foarte gravă merge cu moarte în câteva ore, nu se mai poate face aproape nimic”, a spus dr. Șereș.

Vaccinul contra meningitei este opțional, deși boala poate fi fatală

Atât reprezentanta DSP, cât și cea a medicilor de familie din județul Covasna ne-au confirmat că vaccinul împotriva meningitei nu este în schema obligatorie de vaccinare, deși este necesar. Dacă nu este administrat până la vârsta de un an și trei luni, acesta nu își mai face efectul. Medicul Lucia Șereș a mai transmis că vaccinul este disponibil în comerț și poate fi administrat de medicii de familie.

„Din păcate, la noi în țară nu este în schema națională de vaccinare. Părinții pot să își cumpere și să vaccineze copilul. Cel mai bine este ca acest vaccin să fie făcut la vârsta de un an, un an și trei luni. La adulți și adolescenți deja nu își mai face efectul”, a explicat aceasta.

Spitalul Județean e pregătit să intervină

În cazul în care simptomele menționate anterior sunt sesizate, primul lucru care trebuie făcut este prezentarea la secția de urgențe a Spitalului Județean, spun specialiștii.

„Dacă cineva prezintă aceste simptome, trebuie să se prezinte la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe și de acolo vor fi direcționați de urgență, fără să mai aștepte, la secția de boli contagioase. Ei știu metodologia, publicată pe site-ul insp.gov.ro și procedează ca atare”, spune reprezentanta DSP, Igyártó Gabriella.

Reprezentanții autorităților județene și cei ai spitalului spun că sunt pregătiți să intervină în astfel de situații.

„Cunosc situația din județul vecin Brașov și chiar le stăm la dispoziție în cazul în care vor avea nevoie de ajutor. La noi în județ nu sunt semnalate cazuri de meningită, dar Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” este pregătit să rezolve orice situație neplăcută”, ne-a declarat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, instituție în subordinea căreia se află Spitalul Județean.

„Dacă ajung la noi, cu siguranță avem cu ce să tratăm și să diagnosticăm aceste cazuri. Noi suntem pregătiți, ca și până acum. Niciodată nu am avut probleme de genul că nu am avea cu ce să tratăm”, a confirmat și managerul spitalului, András-Nagy Róbert.

Teme articol: rujeola epidemie meningita
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.