ACTUALITATE 25 iunie 2017

VIDEO Muzica corală, promovată intens în zona Buzaielor

de Iulia Drăghici - Taraș | 2812 vizualizări

Căminul Cultural din Floroaia Mare a fost inundat sâmbătă, 24 iunie, de bucurie și muzică de calitate, prin intermediul celei de-a treia ediții a Festivalului coral din zona Buzaielor, „La poalele Ciucașului”. Corul „Pr. Ion Ionescu” din Topoloveni, invitatul special al evenimentului, a stârnit în audiență, prin intermediul pieselor interpretate, atât stări de reverie și introspecție, cât și de dinamism și de fericire de a trăi, exact așa cum îi stă bine unui eveniment cultural.

https://youtu.be/QX5AStDsELM

Pe de altă parte, surpriza festivalului a fost adusă la momentul de final, când toate cele trei coruri din zona Buzaielor, „Plai Întorsurean”, „Pădurenii” din Barcani și „Siteanca” din Sita Buzăului, au cucerit pentru prima dată în istorie aceeași scenă și audiența cu un moment artistic desăvârșit. Mai mult decât atât, în rândul premierelor s-a numărat și echipa făcută de cele două surori, dirijoarele din zona Buzaielor, Tatiana Teacă și Cristina Deteșanu.

„Cine nu a venit astă seară, nu are decât să îi pară rău”, a spus scurt, dar hotărât, preotul protopop, Florin Tohănean.

„Eu m-am simțit minunat. Făcând abstracție de emoțiile pe care le-am resimțit pe parcursul festivității, am simțit o bucurie și o înălțare, pur și simplu. Toți am fost fericiți să cântăm și să ne ascultăm unii pe alții”, ne-a declarat la sfârșitul evenimentului, dirijoarea corului „Plai Întorsurean”, Tatiana Teacă.

Despre momentul apoteotic din final și despre premiera de a cânta din nou alături de sora sa, la fel ca în tinerețe, Tatiana Teacă ne-a spus zâmbitoare și totodată emoționată: „Ea e dirijor la „Pădurenii”, iar eu dirijor la „Plai întorsurean” și la „Siteanca”. Chiar dacă recent nu am mai cântat împreună, noi cântăm de când ne știm. Cu toate că am mai cântat pe aceeași scenă ca dirijoare, fiecare a fost cu grupul ei. Acum mi-a venit ideea să facem un dialog între bărbații „Pădureni” și femeile „Sitence””, a spus aceasta.

https://youtu.be/zvPJuWvns1k

Potrivit coordonatorului principal al evenimentului, președintele Asociației Culturale „Plai Întorsurean”, Mihai Tonie, scopul principal al activității este promovarea muzicii corale, subapreciată de publicul larg.

„Noi ne dorim de fapt ca prin acest eveniment să promovăm muzica corală, care nu este apreciată la adevărata sa valoare. Am avut parte aici și de folclor românesc, muzică clasică, muzică religioasă, ceea ce arată cât de complex și interesant este acest stil muzical”, ne-a declarat Mihai Tonie.

Acesta ne-a mai spus că pentru Corul „Plai Întorsurean”, în viitorul apropiat urmează o scurtă vacanță, însă din toamnă vor reveni pe scenă.

„Am avut o primăvară și început de vară destul de încărcat. Acum pentru noi urmează un pic de vacanță, iar apoi vom reveni să ne pregătim. Dacă o să fim invitați, o să cântăm la Ciobănașul, iar apoi o să ne pregătim pentru sărbătorile de iarnă, festivalul de colinde și vom vedea ce ne mai rezervă viitorul”, a explicat Mihai Tonie.

https://youtu.be/JffbJLWNvD0

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.