ACTUALITATE 10 iulie 2017

Amendă de 160.000 de euro pentru Primăria Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 11119 vizualizări

Sancţiunea vine ca urmare a reabilitării Grupului Școlar „Nicolae Bălcescu” cu fonduri europene de către o firmă declarată între timp neeligibilă

Primăria Întorsura Buzăului trebuie să restituie Ministerului Dezvoltării Regionale, respectiv Comisiei Europene, suma de circa 160.000 de euro. „Amenda” se trage de la un proiect privind reabilitarea Grupului Școlar „Nicolae Bălcescu”, implementat în anii 2002–2004 cu fonduri europene nerambursabile. În documentul trimis de Minister la Primărie în 21 iunie a.c., se arată că respectivul proiectul este declarat neeligibil, drept pentru care banii investiți în lucrare și aparaturi trebuie returnați. Motivul neeligibilității stă în faptul că firma care a implementat proiectul avea la vremea respectivă datorii la stat, lucru nepermis în contractarea proiectelor pe fonduri europene.

Lovitura este una puternică pentru Primăria orașului Întorsura Buzăului, dar mai ales pentru cetățeni, având în vedere că întreg bugetul de dezvoltare pentru anul 2017 al orașului se ridică la 200.000 de euro. Deja din suma care trebuie restituită Comisiei Europene au fost achitați circa 26.000 de euro, dar mai rămân încă 133.912 euro, adică peste 615.400 de lei.

Primăria va contesta decizia

Primăria are la dispoziție 30 de zile să conteste decizia Guvernului, dar cel mai probabil situația nu se va remedia.

„Ministerul ne-a găsit vinovați, iar acum urmează un moment greu. Drumul frumos de dezvoltare pe care îl luasem se va opri deocamdată. Nu am niciun fel de vină, dar asta este situația. (...) Cauza identificată de Comisia Europeană ar fi că firma desemnată să execute lucrările nu era eligibilă, datorită faptului că se presupune că avea datorii la stat. Rămâne ca această constatare să fie analizată și demonstrată și în instanță. Proiectul „Modul pentru educație tehnologică și reconversie profesională” a vizat reabilitarea Grupului Școlar „Nicolae Bălcescu” și dotarea lui pentru domeniul de activitate confecții, cu utilaje, mașini și altele. (...) În 30 de zile contestăm, apoi ne vom duce în instanță. Concomitent cu această contestație, noi vom căuta soluții să generăm această sumă. Contestarea în instanță poate să dureze un an, mai mult sau mai puțin. Încă nu știm”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna” primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

Economii la iluminatul public

Printre soluțiile identificate de autoritățile locale pentru a completa suma datorată Comisiei Europene se găsește diminuarea cheltuielilor de funcționare. „Ca să diminuăm cheltuielile luăm în calcul să reducem la jumătate și iluminatul public. O să facem economii peste tot: o să desființăm protocolul, o să restrângem consumul de benzină, de motorină, funcționarea în primărie și așa mai departe”, a spus Leca Băncilă.

Situația de față ar putea afecta nu doar proiectele derulate din bugetul local, ci și pe cele desfășurate din fonduri europene. Acest lucru s-ar putea întâmpla însă doar dacă Primăria nu va putea achita toată datoria în timpul cerut de lege, după rezolvarea contestației.

„Cea mai mare implicație va fi că ne „omoară” toate proiectele. Pierderea acestei sume, care este o povară imensă pentru bugetul nostru, nu ne mai permite continuarea proiectelor deja începute din fonduri proprii, printre care proiectul de construire a trotuarelor pentru străzile recent asfaltate, cel cu apele pluviale sau elaborarea proiectelor noi. O altă implicație majoră a acestui fapt s-ar putea răsfrânge asupra celor cinci proiecte europene pregătite să fie finanțate. Potrivit regulilor, dacă nu o să plătim această creanță, nu mai putem aplica pentru că solicitantul nu poate să facă obiectul unui ordin de recuperare neexecutat. Acest lucru ne-ar distruge cu totul pentru că proiectul major care moare aici este cel cu centrala. Nu e vorba despre reabilitarea acesteia, ci de un proiect nou, de schimbare a sistemului de producere a agentului termic din temelii, de la producere până la distribuție”, a mai explicat edilul din Întorsura Buzăului.

Chiar dacă actualul primar a preluat primul mandat la Primărie în 2008, la patru ani după ce s-a încheiat proiectul găsit cu probleme, acesta susține că prioritatea sa nu este deocamdată să caute vinovați, ci să achite datoria pentru a se putea continua proiectele ce privesc dezvoltarea orașului Întorsura Buzăului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.