ACTUALITATE 24 iulie 2017

Fiasco ministerial în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 3330 vizualizări

Lansarea programului de practică pentru tineri în administrația locală, inițiat de DJST Covasna, dată peste cap de însuși ministrul Tineretului și Sportului

Vizita de luni, 24 iulie a.c., a ministrului Tineretului și Sportului, Marius Dunca, în Sfântu Gheorghe a fost asemenea unei ploi de vară: neanunțată, imprevizibilă, scurtă, apreciată de câțiva și hulită de alții. Călătoria guvernantului, care trebuia de fapt să marcheze inaugurarea unui program de internship pentru tinerii covăsneni în instituțiile administrației publice locale, s-a transformat în final într-o excursie informativă, mai degrabă privată, cu plimbări pe la centrele sportive de importanță din municipiul Sfântu Gheorghe, alături de prefectul Sebastian Cucu, primarul orașului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, directorul Direcției Județene de Sport și Tineret Covasna, Marian Știopu și de directorul Clubului Sportiv Municipal, George Carcadia.

Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, a năruit luni planurile Direcției Județene de Sport și Tineret Covasna de a porni programul guvernamental care oferă șansa tinerilor covăsneni de a face practică în administrația publică din județ.

Ajuns cu o întârziere de 20 de minute la eveniment, ministrul și-a început vizita oficială în Sfântu Gheorghe nemulțumit pe motiv că nu a fost informat de faptul în proiect s-a înscris un singur tânăr, deși erau deschise nouă posturi de internship în șapte instituții locale de stat. Vizibil iritat de situație, Marius Dunca a transformat pe loc întâlnirea, găzduită în sala de ședințe a Prefecturii, din publică în privată și a interzis pe loc accesul presei la discuții.

Ulterior a revenit cu explicații și declarații, care argumentau de fapt nevoia de prelungire a termenului de înscrieri, de altfel o intervenție care are toate șansele să se dovedească a fi făcută prea târziu sau inutilă.

Program pentru tineri, discutat în spatele ușilor închise

Unul dintre cele mai populare programe de practică în administrația publică adresat tinerilor, proiectul de internship al Guvernului României, a fost extins în premieră în acest an și la nivelul județelor Covasna și Maramureș. Dacă în cea de-a doua locație proiectul este realizat sub coordonarea Prefecturii, la Covasna inițiativa a fost luată de către DJST, instituție care a pornit întregul demers.

De necontestat este și faptul că timpul pentru înscrieri a fost foarte scurt, aprobarea oficială fiind transmisă către instituția coordonatoare abia la mijlocul lunii iulie. Conform programului, perioada înscrierilor s-a desfășurat în intervalul 14 - 20 iulie. Din 21 până în 24 s-au făcut „pregătiri”, spun organizatorii, iar în 24 iulie a fost programată lansarea, care nu a mai avut loc.

„Este un proiect pilot în Covasna și în Maramureș. Am venit să încurajez tinerii să vină în administrație, pentru că este foarte ușor să critici, să stai pe margine și să spui că ceva nu funcționează, dar cred că ar trebui să venim spre administrația locală și centrală, în general spre stat... să venim cu plus valoare și încurajez toți tinerii care vor să își facă carieră să vină și să facă o analiză... ce nu funcționează și să vină cu idei. (...) Avem nevoie de plus valoare, de oameni care doresc să schimbe lucrurile, să vină cu alte idei și cu alte proiecte. Simt că totul merge din inerție și dacă nu vine cineva cu un suflu nou stagnăm”, a spus ministrul Tineretului și Sportului, care a continuat să sublinieze importanța pe care o au tinerii pregătiți în viitorul țării, deși, cu o oră înainte, la Prefectură, a amânat șansa singurului tânăr care s-a înscris în program să înceapă internshipul în cadrul DJST.

Întrebat de ce a schimbat în ultimul moment ședința, care inițial fusese anunțată ca fiind publică, transformând-o într-o întâlnire desfășurată într-un cerc restrâns în spatele ușilor închise, ministrul a negat, pentru ca la o distanță de câteva secunde să afirme: „Am avut doar o discuție cu directorii de deconcentrate, cu cei șapte directori, voiam să văd care este stadiul actual, de ce tinerii... și motivele pentru care am găsit doar un aplicant (sic!), dar am văzut foarte mulți tineri care și-au dorit”, a afirmat ministrul Dunca, referindu-se cel mai probabil la cei trei tineri care s-au aflat în sala de ședință.

Cu toate că principala problemă pentru care s-a sistat începerea programului a fost numărul mic de participanți, ministrul nu a avut un răspuns cu privire la ce s-ar putea întâmpla în continuare, dacă situația se va repeta.

„Aceasta este! Ce putem face? I-am rugat să mediatizeze acest subiect, să spună avantajele, ce înseamnă să lucrezi la stat, să capeți experiență, care este un lucru extraordinar. Eu îndemn toți tinerii, toți studenții, să vină să se înscrie, să înțeleagă sistemul din interior și nu din exterior, că din exterior este frumos”, a spus acesta.

Peste două săptămâni ministrul revine la o nouă lansare

În cazul în care pe parcurs nu va interveni ceva care l-ar putea determina să își schimbe planurile, ministrul Marius Dunca va reveni peste două săptămâni în județul Covasna pentru o nouă discuție pe marginea acestui subiect.

„A fost această perioadă scurtă de la lansarea programului de internship la Guvern. (...) Am mai prelungit acest termen cu două săptămâni. Peste două săptămâni ne vedem aici și să vedem câți tineri sunt interesați să lucreze în aparatul statului, dar fiind proiect pilot, în primul an nu o să fie plătiți și o să fie pe bază de voluntariat. (...) Sper ca până data viitoare când vin, foarte mulți tineri să aplice”, a mai spus Marius Dunca.

Astfel, cu doar o vizită de ministru, un program care putea să deschidă noi și noi oportunități pentru tinerii covăsneni s-a transformat într-un episod trist care arată că o creștere a nivelului de competență în instituțiile de stat rămâne deocamdată un deziderat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 25 iulie 2017
Acest pierde-vara ajuns Minsitru ia un salariu urias DEGEABA! La capitolul SPORT Romania NU mai exista!(nu vorbesc despre TENIS unde Simona Halep merge pe cont propriu!!) Rusine! Uite cum il citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.