ACTUALITATE 17 iulie 2017

Forumul Civic al Românilor îi solicită o întrevedere preşedintelui Klaus Iohannis

de Agerpres | 2493 vizualizări

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să includă în programul vizitei pe care o va face marţi în judeţele Covasna şi Harghita şi o întrevedere cu reprezentanţii comunităţii româneşti.

Conducerea Forumului menţionează, într-un comunicat de presă, că doreşte să aducă la cunoştinţa preşedintelui „aspectele particulare” cu care se confruntă populaţia românească din această zonă, care este minoritară din punct de vedere numeric şi este supusă unui „proces de erodare şi pierdere a identităţii naţionale”.

„Comunitatea românească din zonă este marginalizată, supusă multor şicane şi discriminări deja devenite oficiale şi, datorită unor complicităţi politice cu o formaţiune dominantă în zonă, a dezinteresului autorităţilor decidente la nivel naţional, lipsei cronice de finanţare pentru programe specifice, populaţia românească este supusă unui proces de erodare şi pierdere a identităţii naţionale sub ochii propriilor autorităţi. (...) Glasul nostru nu se aude la forurile decidenţilor politici şi singuri nu ne mai putem susţine. Aşteptările noastre au acumulat restanţe în domeniul economic, al educaţiei, al prezervării limbii, culturii tradiţionale, al cercetării vestigiilor arheologice, borne peste timp ale unei străvechi continuităţi de civilizaţie românească”, se arată în comunicatul de presă.

Conducerea Forumului consideră că o „întrevedere lucrativă” cu reprezentanţii comunităţii româneşti, cu conducerea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi cu prefecţii din cele două judeţe i-ar contura preşedintelui Klaus Iohannis o viziune de ansamblu asupra acestei zone.

„În caz de refuz, scopul vizitei şi documentarea la faţa locului ar fi incomplete, unilaterale, s-ar ignora problemele importante ale comunităţii româneşti, s-ar oficializa sentimentul de abandon şi de discriminare pe cale de generalizare”, se mai arată în comunicat.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, care reuneşte aproape 40 de organizaţii nonguvernamentale, a fost fondat în anul 2005 de un grup de intelectuali, cu binecuvântarea actualului mitropolit al Banatului, Ioan Selejan, cu scopul de a contribui la păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale a românilor din cele trei judeţe.

Teme articol: intalnire Iohannis FCRCHM
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.