ACTUALITATE 2 iulie 2017

Ochelarii de soare, în perspectiva covăsnenilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 2291 vizualizări

Expresii ca „te iubesc ca pe ochii din cap” sau „ești lumina ochilor mei” sunt cu atât mai romantice și mai apreciate, cu cât înțelegem de fapt importanța pe care o are vederea în viața noastră. Tocmai de aceea, mai ales în perioada caniculei, când razele soarelui sunt mai vizibile și mai puternice, printre sfaturile medicilor se găsesc nu doar hidratarea și utilizarea loțiunilor cu factori de protecție solară, ci și folosirea ochelarilor de soare, care să ne protejeze ochii de razele dăunătoare. Știați totuși că ochelarii de soare pot să facă mai mult rău decât bine, dacă nu sunt aleși cu grijă?

Cu toate că nu am găsit studii specifice cu privire la obiceiurile de consum ale covăsnenilor când vine vorba despre ochelarii de soare, am aflat totuși că în general, în România vânzările în acest domeniu au crescut cu aproximativ 43% în ultimii şase ani, iar în anul 2015 chiar au depăşit pragul de 1 miliard de lei, conform Ziarului Financiar, care citează date oferite de compania de cercetare de piaţă Euromonitor.

Despre ochelari de soare, în perspectiva covăsnenilor

Nici covăsnenii nu par să ignore tendințele și se declară fani ai ochelarilor de soare, fie din motive utilitare, fie de modă. Aproape toți cei întrebați despre subiect ne-au declarat că poartă frecvent ochelarii de soare în diverse scopuri: pentru protecție, pentru că e la modă, pentru condus, pentru călătoriile pe munte, la pescuit și așa mai departe.

„În general, port destul de des ochelari de soare, atât pe timpul iernii, cât și în sezonul de vară. Îi achiziționez de la magazinul de optică pentru că acolo am ce alege bazându-mă pe o calitate bună, strașnică și beneficiez în plus și de sfatul specialistului. Pentru mine este important să port ochelarii de soare pentru că am o culoare a ochilor deschisă și o sensibilitate mărită la lumină, astfel că în cazurile în care lumina este una puternică, ochelarii de soare mă ajută semnificativ. Desigur, țin cont și de îmbunătățirea stilului”, ne-a spus o tânără din Întorsura Buzăului.

Un alt tânăr, de această dată din Sfântu Gheorghe, ne-a explicat și că ar renunța la factorul de protecție UV în favoarea stilului. „În cazul ochelarilor care au un stil anume, de genul celor folosiți de artistul Ozzy Osbourne, sunt dispus să renunț la factorul de protecție pentru că îmi dau o tentă de artist, mă fac nonconformist și se asortează cu multe stiluri de îmbrăcăminte. Altfel, în general mă interesează și calitatea lentilelor”, a spus acesta.

„Consider ochelarii de soare un articol vestimentar absolut necesar. Dincolo de componenta de aspect, aceștia ajută la protecția ochilor în zilele însorite. În plus, cred că sunt indispensabili la condus. Eu îi port în general pe munte, când fac sport și când conduc, mai rar pe stradă. Cred că o pereche de ochelari de soare de calitate costă peste 100 de lei. În general, îmi place să-i cumpăr din magazine pentru faptul că îi pot proba. Cumpărăturile online, chiar dacă mai avantajoase, nu îți oferă această posibilitate”, este de părere un bărbat din Sfântu Gheorghe.

„De obicei nu prea port ochelari de soare pentru că sunt dependentă de ochelarii de vedere. Totuși sunt informată cu privire la subiect de la televizor și de la un salon specializat și știu că e important să ne alegem ochelarii de soare în funcție de stratul antireflexie, nuanța lentilelor, materialul din care sunt confecționate lentilele, de protecția împotriva razelor UV, strat de protecție pentru zgârieturi și altele”, ne-a spus o doamnă din Sfântu Gheorghe.

„Port ochelari de soare când conduc sau când merg la pescuit. De obicei îi cumpăr din supermarket”, ne-a spus și un pensionar covăsnean.

De ce e important ca ochelarii să aibă filtru UV

Potrivit specialiștilor, este important să folosim ochelarii de soare, indiferent de sezon, așadar nu doar vara, dar mai important decât utilizarea ochelarilor este ca aceștia să aibă un filtru UV. În caz contrar, ochelarii de soare fac chiar mai mult rău decât bine.

„E foarte important ca ochelarii de soare să aibă un filtru UV așa cum scrie la carte. Ochelarii de soare ieftini, vânduți la tarabe sau tot felul de magazine nespecializate, sunt foarte închiși la culoare, nu au niciun fel de filtru UV, deși scrie pe ei că ar avea. Când îi punem în fața ochilor, pupila reacționează pentru că ea vrea lumină și se dilată. Prin pupila dilatată și prin ochelarii foarte închiși și fără filtru, razele UV intră direct în interiorul globului ocular. De aceea este foarte important ca ochelarii de soare să aibă filtru UV. (...) Mai bine nu punem nimic, decât ochelari de soare fără filtru UV. Fără acești ochelari, la lumină puternică ochiul se protejează singur și nu permite razelor UV să intre”, ne-a explicat optometristul Vass Levente, de la Optica V+ din Sfântu Gheorghe.

„Ochelarii de soare de slabă calitate, care nu au filtru UV, deschid foarte mult pupila și lasă o foarte mare cantitate de lumină să intre în ochi, fapt care poate determina arsuri și multe alte pagube iremediabile. În afară de acest aspect, e important ca ochelarii de soare pe care îi pui la ochi să fie confortabili, să nu deranjeze privirea, să nu distorsioneze imaginea, să aibă o nuanță plăcută. În plus, să fim sinceri că și partea de stil și modă este foarte importantă. Unii clienți au ochelari de soare acasă, dar mai vor încă o pereche pentru că s-au schimbat tendințele”, ne-a dezvăluit și specialista în optometrie Cristina Mureșan, de la Cristine Optik din Sfântu Gheorghe.

De unde să cumpărăm ochelarii de soare

Cercetarea de piață realizată anul trecut de compania Euromonitor arată că magazinele de optică domină clar piaţa de ochelari de soare şi de vedere, cu o cotă de puţin peste 70%. Magazinele pentru produsele de vacanță ocupă un procent de 8,8%, cele de îmbrăcăminte 7,9%, iar alte tipuri de magazine non-alimentare 2,9%. Hipermarketurile, vânzările online, alte magazine de sănătate și înfrumusețare și vânzările directe sunt alte segmente care fragmentează piața de ochelari de soare, potrivit aceluiași studiu citat de Ziarul Financiar.

„Ochelarii de soare trebuie cumpărați de la specialiști. Suntem convinși că nimeni din domeniul opticii medicale și optometriei nu vinde ochelari de soare falși sau care nu filtrează. Rugămintea mea este să nu cumpărați ochelari de soare de la benzinării, supermarketuri și alte magazine nespecializate, ci de la specialiști”, este de părere optometristul Vass Levente.

Soluții pentru ochelariști

Persoanele care poartă ochelari de vedere au și ele soluții când vine vorba de ochelarii de soare. Există ochelari de soare cu dioptrii și filtru UV, care pot fi folosiți doar când luminozitatea este foarte mare. De asemenea, pot fi achiziționați ochelari de vedere cu lentile fotosensibile care, în funcție de luminozitatea exterioară, se închid sau se deschid la culoare. Și lentilele de contact, combinate cu o pereche de ochelari de soare cu filtru UV, sunt o soluție în astfel de cazuri. „Soluții sunt o mulțime. Depind de preferințe, de buget sau de ambele”, spune Vass Levente.

Prețuri

Potrivit specialiștilor covăsneni, un buget între 200 și 300 de lei este suficient pentru achiziționarea unor ochelari de soare buni, care protejează ochiul cum trebuie și care sunt și rezistenți în timp. Cristina Mureșan precizează că în județ sunt persoane dispuse să cheltuie și mai mult pentru acest accesoriu, respectiv chiar și până la 3.000 de lei.

„Sunt oameni pentru care ochelarii de soare foarte buni, cu lentile foarte bune, sunt foarte importanți. (...) Diferența dintre ochelarii simpli și cei de marcă o face durata de viață a produsului, adică în cât timp se deteriorează un produs, de materialele din care sunt confecționați de design și designer. Prețul diferă în funcție de fiecare om. Mai întâi trebuie să știu pentru ce îți trebuie ochelarii de soare, când vrei să îi folosești, dacă te deranjează lumina foarte tare, dacă ai un astigmatism și așa mai departe. Sunt foarte multe lucruri de luat în considerare, de aceea spunem că trebuie să cumpărați de la specialiști”, ne-a spus aceasta.

Ochii merită atenție specială

„În manualul de anatomie de clasa a XI-a, lecția analizorului vizual începe cu această propoziție: «ochiul ne furnizează 90% din informațiile primite din exterior». Haideți să îi dăm ochiului atenția cuvenită pentru că merită! Foarte mulți clienți vin la noi și ne spun că nu mai văd bine și când sesizăm că e boală, de exemplu cataractă, li se năruie lumea. Atunci își dau seama ce au pierdut de fapt”, concluzionează optometristul covăsnean Vass Levente.

Așadar, dacă ținem la sănătatea ochilor noștri, ochelarii de protecție împotriva razelor dăunătoare trebuie aleși cu grijă și purtați atât timp cât soarele strălucește pe cer, indiferent de sezon.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.