ECONOMIC 27 iulie 2017

Patronate: Prevederile la contractele part-time vor afecta un milion de locuri de muncă

de Agerpres | 1331 vizualizări

Microîntreprinderile nu vor putea suporta cheltuielile

Noile prevederi privind contractele part-time vor afecta, în România, peste un milion de locuri de muncă, iar cheltuielile rezultate nu vor putea fi suportate de către microîntreprinderi, a declarat, joi, Ovidiu Nicolescu, președintele de onoare al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), la finalul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, desfășurat la Palatul Victoria.

"Prima problemă pe care am ridicat-o a fost aceea că, având în vedere că programul de guvernare este foarte ambițios, cu foarte multe măsuri de mare impact economic social, fiecare inițiativă legislativă, instituțională, economică, să fie precedată, așa cum spune legea, de elaborarea notei de impact și testului IMM-urilor. Aceasta ne protejează să facem greșeli economice și sociale și asigură o amplificare a efectelor economice și pozitive și, în mod special, am cerut să se facă niște mecanisme pe problemele care sunt la perioada actuală. Spre exemplu, problema salariului minim, pentru că nimeni nu a prezentat o analiză substanțială, să ne dăm seama dacă poate suporta bugetul și în consecință, problema Legii 62 sindicale, colaborare patronat — sindicat, pentru că și aici sunt foarte multe probleme legate de influența asupra resurselor umane și sigur am cerut că și pe partea fondurilor europene, unde suntem în urmă, să se dea o mână de ajutor actualei ministre, care este foarte bună. Inclusiv contractele part-time, pentru că vor fi afectate, potrivit analizelor, peste un milion de locuri de muncă, or dacă la un un milion de locuri de muncă se amplifică cheltuieli foarte mari, mai ales că majoritatea acestora sunt la microîntreprindere, există riscul ca o parte din acestea să nu poată să le suporte, iar atunci să intre în faliment sau să nu aibă angajări deloc", a spus Nicolescu.

Reprezentantul patronatelor a precizat că, pe subiectul contractelor part-time, premierul Mihai Tudose a afirmat că trebuie luată o măsură de combatere a muncii la negru, iar la discuții nu a existat nicio propunere în acest sens. "A rămas să se studieze, iar noi sperăm să fim consultați", a susținut Ovidiu Nicolescu.

Guvernul a aprobat, recent, o Ordonanță privind unele măsuri pentru asigurarea plății de către angajator a contribuției pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru toți salariații, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parțial și pentru cei cu plata în acord.

Pe de altă parte, președintele de onoare al CNIPMMR a subliniat faptul că a cerut premierului să fie sprijinit sectorul IMM, în condițiile în care în România există 30 de IMM-uri la o mie de locuitori, iar media europeană este 65.

"Noi am accentuat un element de esență, faptul că trebuie luate măsuri de amplificare a investițiilor, ați văzut cum stă bugetul după jumătate de an, și am arătat că investițiile au scăzut în România, în perioada 2010-2016, iar fără investiții rămânem în urmă la infrastructură și celelalte elemente din domeniul administrației și mediului de afaceri nu pot fi rezolvate. De asemenea, am cerut să fie sprijinit sectorul de IMM-uri, pornind de la realitatea că în România avem 30 de IMM-uri la 1.000 de locuitori, iar media europeană este 65, iar aici este rezervorul, se creează mai multe locuri de muncă și mai mult PIB sănătos", a menționat Nicolescu.

Acesta a adăugat că pentru IMM-uri sunt prevăzute patru categorii de fonduri, ce trebuie folosite.

"Am arătat că, potrivit legii din 2014, referitoare la IMM-uri, sunt prevăzute patru categorii de fonduri pentru IMM-uri și am cerut să fie folosite, pentru că, în primii trei ani, practic nu s-a absorbit. A fost o reacție pozitivă la modul general, noi am cerut constituirea de echipe, task-force, tripartit, pe toate problemele ardente, dar nu formale, ci să ia în considerare propunerile de fond", a mai spus președintele de onoare al CNIPMMR.

În viziunea lui Nicolescu, fiecare inițiativă legislativă trebuie făcută prin elaborarea unei note de impact, precum și al testului IMM-urilor.

Teme articol: firme IMM part-time
Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.