ACTUALITATE 11 iulie 2017

Sportul, încă un motiv de discordie între autoritățile covăsnene

de Iulia Drăghici - Taraș | 2270 vizualizări

Supărarea autorităților locale din Sfântu Gheorghe dată de faptul că nu pot să intre în proprietatea Stadionului Municipal, astfel încât să facă investiții pentru ca Sepsi OSK să poată juca meciurile de acasă chiar în reședința județului Covasna, a ieșit din nou la suprafață, ca subiect în cadrul unei conferințe de presă susținută luni de primarul Antal Árpád. Acesta a învinovățit din nou Prefectura pentru tergiversare, precizând chiar că reprezentantul acestei instituții nu dorește ca sportul profesionist să se dezvolte în municipiul Sfântu Gheorghe.

În același context, acesta a adus în discuție și două Hotărâri de Consiliu Local care vizau finanțarea echipei profesioniste de baschet, Sepsi SIC, dubla campioană a României și care au fost atacate în instanță de aceeași Prefectură.

De cealaltă parte, prefectul Sebastian Cucu spune că discuțiile nu trebuie să se oprească la ce îi place sau nu îi place lui personal, ci la ideea dacă aceste hotărâri luate de autoritățile locale respectă principiul legalității.

Antal Árpád: „Nu știu de ce este domnul prefect supărat pe sportul din Sfântu Gheorghe”

Antal Árpád și-a exprimat din nou în fața reprezentanților presei dezamăgirea cu privire la faptul că prefectul județului Covasna nu îi împărtășește viziunea. Subiectul privind trecerea stadionului în proprietatea Primăriei Sfântu Gheorghe din cea a Ministerului Tineretului și Sportului a fost abordat în repetate rânduri în ultimul timp, mai ales de când Sepsi OSK a promovat în prima ligă, însă de fiecare dată, negreșit, a creat tabere pro și contra.

„Nu știu de ce este domnul prefect supărat pe sportul din Sfântu Gheorghe. Nu a semnat Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru preluarea bazei sportive și din această cauză și din cauza crizei guvernamentale nu am reușit să promovăm încă proiectul prin care se transmite dreptul de proprietate a stadionului de la Ministerul Tineretului și Sportului la Primărie. Din fericire ne-am așteptat la această atitudine și am găsit soluții de finanțare și de cofinanțare a lucrărilor, dar lucrurile ar merge mult mai bine dacă Primăria sau Consiliul Local ar intra în proprietatea bazei”, a spus primarul.

Sebastian Cucu: „Nu sunt suficiente argumente care să mă determine să semnez”

Deși spune că este un fan al sportului rege, prefectul de Covasna, reprezentantul Guvernului în teritoriu, nu a fost convins de inițiativa Primăriei Sfântu Gheorghe când i s-a propus să sprijine Proiectul de Hotărâre de Guvern.

„Sub aspectul problemei cu stadionul, de fapt a bazei sportive, pentru că acolo a fost solicitată trecerea întregii baze sportive în proprietatea Primăriei, nu numai a terenului de fotbal, nu există modificări. La vremea respectivă am solicitat un punct de vedere Ministerului pentru că eu am considerat că nu sunt suficiente argumente care să mă determine să semnez. Încă nu am primit răspuns, dar aștept”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna” prefectul Sebastian Cucu.

Probleme și la baschet

Primarul a mai dezvăluit luni că nu doar fotbalul, ci și baschetul creează divergențe cu Prefectura, însă prefectul a precizat că el își face doar meseria și veghează la respectarea legislației în vigoare.

„Într-un mod absolut surprinzător, nu înțeleg de ce, domnul prefect a atacat două hotărâri ale Consiliului Local din 2015 și 2016, care se referă la finanțarea baschetului. Deci se pare că dânsul nu vrea nici fotbal, nici baschet în municipiul Sfântu Gheorghe”, a mai spus primarul, care a adăugat: „Nu am văzut încă motivarea în instanță, însă din câte am înțeles, prefectul a primit o plângere de la cineva prin care doi dintre consilierii locali care au votat proiectul de hotărâre s-ar fi aflat în incompatibilitate, ceea ce este absolut absurd, din punctul meu de vedere. În plus, deja vorbim despre două hotărâri care au produs efecte”.

Prefectul Sebastian Cucu, de cealaltă parte, a răspuns că și discuția celor două hotărâri este una veche, acțiunea fiind inițiată încă de anul trecut.

„Nu sunt împotriva sportului, dar trebuie să îmi fac treaba și cu siguranță asta fac. Dacă e o chestiune nelegală, trebuie să luăm măsuri”, a fost răspunsul prefectului.

Acesta a mai spus: „E vorba despre două hotărâri pe care le-am atacat anul trecut cam pe vremea asta. Nu înțeleg de ce domnul primar și-a adus aminte abia acum. Într-adevăr, am solicitat instanței anularea a două hotărâri pe motivul că două persoane din Consiliu nu puteau să participe la deliberare și la vot. (...) Nu are importanță ce îmi place mie sau ce nu îmi place. Cu toate acestea vă asigur și am mai spus-o de altfel, eu sunt un mare iubitor de sport, deși nu se vede pe fizicul meu, dar repet, nu contează ce îmi place mie sau nu îmi place, ci e vorba de legalitate. Dacă avem o problemă de legalitate cu o hotărâre, indiferent ce obiect are ea, că se referă la activități sportive, culturale, de urbanism, orice, atunci noi o contestăm, indiferent de hobby-urile mele”.

Planurile Primăriei cu Stadionul Municipal

În ceea ce privește Stadionul, planurile Primăriei sunt deja făcute, cu toate că discuțiile sunt departe de a se fi încheiat.

„Dacă ne gândim la finanțare, pe anul 2017, încă pe vechea lege a finanțării sportului, avem 500.000 de lei alocați pentru echipa de fotbal, însă dorința mea este să multiplicăm această sumă în momentul în care pe noua lege vom avea această posibilitate. (...) Planul privind stadionul este creionat și a fost pregătit din momentul în care au venit reprezentanții Ligii Profesioniste de Fotbal și cei ai televiziunilor și au spus care sunt cerințele lor. În acest moment, sunt anumite investiții pe care din cauză că noi nu le putem face, le va face clubul de fotbal. Practic în loc să cumpere jucători, investește în stadion, lucru pe care l-am fi putut face noi dacă era deja în proprietatea noastră”, a spus primarul Antal Árpád.

Întrebat despre soluțiile de cofinanțare identificate până în prezent, Antal Árpád a precizat: „Avem un proiect de hotărâre de colaborare cu Clubul Sportiv Municipal prin care am mai cumpărat scaune, iar acum vom cumpăra din nou 2.000 de scaune, generator electric, deci lucruri care ca și patrimoniu rămân la Primărie, dar pot fi date în folosința CSM. Nu e soluția ideală. Dacă stadionul ar fi fost în proprietatea noastră, atunci am fi putut demara lucrări mult mai ample. Nefiind în proprietatea noastră putem să ajutăm numai cu lucruri care rămân în proprietatea Primăriei. Eu sper că în viitorul apropiat, dacă stadionul va fi al orașului, atunci lucrurile se vor rezolva”, a mai transmis edilul din Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.