POLITICA 19 iulie 2017

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt: „Un milion de etnici maghiari au solicitat dublă cetăţenie”

de Agerpres | 5053 vizualizări

Un milion de etnici maghiari care trăiesc în afara graniţelor Ungariei au solicitat cetăţenie maghiară, după ce Parlamentul de la Budapesta a adoptat, în urmă cu şapte ani, Legea dublei cetăţenii, a declarat miercuri, la Tuşnad Băi, vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt.

Oficialul maghiar a menţionat, în deschiderea Universităţii de vară „Tusvanyos”, că proiectul „unificarea naţiunii maghiare”, început în 2010, a ajuns într-un „punct de turnură”, precizând că recent a fost depusă cererea de cetăţenie cu numărul 1.000.000.

„Avem solicitarea cu numărul un milion şi, până în noiembrie, vom avea şi cetăţeanul cu numărul un milion, care va depune jurământul”, a spus Semjén Zsolt, potrivit traducerii oficiale, asigurată de organizatori.

În deschiderea Universităţii de vară de la Băile Tuşnad a vorbit şi Németh Zsolt, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului de la Budapesta, care a menţionat, printre altele, că nutreşte speranţa că Tusvanyos va redeveni o platformă de dialog româno-maghiară, aşa cum a fost înainte de 2012.

„Sperăm să putem relua acel dialog româno-maghiar care, din 2012, de când a căzut Guvernul Ungureanu, este în catalexie. În ultimii cinci ani, asemenea dialog la nivel superior între cele două ţări (România şi Ungaria – n.r.) nu a avut loc, dar acum sunt semne bune. (…) Nutrim speranţa că acest dialog va fi relansat în interesul celor două ţări, în interesul minorităţilor din cele două ţări şi al reînnoirii Europei”, a declarat Németh Zsolt, potrivit traducerii.

El a apreciat pozitiv vizita pe care preşedintele Klaus Iohannis a făcut-o în cursul zilei de marţi în judeţele Covasna şi Harghita şi şi-a exprimat speranţa că şeful statului român va fi prezent la viitoarele ediţii ale Universităţii de vară de la Tuşnad Băi.

Universitatea de vară şi tabăra studenţească Tusvanyos de la Băile Tuşnad, ajunsă la cea de-a 28-a ediţie, este organizată de Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) şi Fundaţia Pro Minoritate.

În programul manifestării, care se va încheia pe 23 iulie a.c., sunt cuprinse dezbateri şi simpozioane pe diferite teme: economice, ştiinţifice, interetnice, programe culturale, sportive, recreative şi de divertisment.

Printre invitaţi se numără premierul Ungariei, Viktor Orban – care va fi prezent la Tuşnad în ultima zi a Universităţii de vară, şi oficiali din Ungaria, Slovacia şi Polonia.

Potrivit organizatorilor, la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad sunt aşteptaţi peste 60.000 de participanţi pe toată durata manifestării.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.