ACTUALITATE 27 decembrie 2015

Ministerul Agriculturii a acordat în 2015 un număr de 204 atestate pentru produse tradiționale

de Agerpres | 545 vizualizări

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a acordat, în 2015, un număr de 204 atestate pentru „produse tradiționale”, totalul acestora ajungând astfel la 513, de când a fost modificată legislația în acest domeniu, conform Ordinului 724/2014, se spune într-un comunicat al ministerului.

MADR precizează că elaborarea acestui act normativ a avut drept scop diferențierea clară dintre un produs tradițional și unul industrial. În acest sens, legislația în vigoare definește produsul tradițional, restricționează capacitățile de producție, fiind introduse prevederi referitoare la operațiuni efectuate manual. De asemenea, se definește caietul de sarcini și sunt introduse prevederi referitoare la date, înscrisuri, referințe bibliografice cu privire la vechimea produsului care trebuie să demonstreze transmiterea unei tradiții de la o generație la alta.

Potrivit Ministerului Agriculturii, o altă noutate pe care o aduce Ordinul 724/2014, față de legislația anterioară, este logo-ul dedicat produselor tra­diționale, care trebuie inscripționat pe eticheta produsului, precum și introducerea modelului-tip de atestat produs tradițional, care se afișează la locul de comercializare al produsului. Legislația introduce prevederi clare în ceea ce privește documentația necesară pentru înregistrarea produsului în Regis­trul Național al Produselor Tradi­ționale. A fost implementată o procedură certă de atestare care este aplicată de specialiștii din cadrul Direcțiilor Agricole Județene și MADR. În ce privește sancțiunile și controlul au fost prevăzute atribuții pentru instituțiile co-avizatoare ale Ordinului. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale actualizează lunar Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT) pe site-ul MADR (...).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.