ACTUALITATE 6 martie 2016

Olosz Gergely, condamnat la trei ani de închisoare cu executare

de Sever Ioan Miu | 1447 vizualizări

Fostul senator UDMR Covasna ne-a declarat că nicio probă nu dovedește vinovăția sa și că așteaptă motivarea, pentru a face recurs

Fost preşedinte al ANRE şi fost senator de Covasna din partea UDMR, Olosz Gergely a fost condamnat joia trecută de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. Olosz Gergely ne-a declarat că nicio probă nu dovedește vinovăția sa și că așteaptă motivarea, pentru a face recurs.

Instanţa a mai dispus confiscarea de la Olosz Gergely a sumelor de 384.000 de euro şi 400.000 lei şi menţinerea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile ale acestuia până la recuperarea prejudiciului.

În acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi Ion Bîrcină – un an şi patru luni închisoare cu executare, Costin Iliescu – un an şi patru luni închisoare cu suspendare, Cătălin Stan – doi ani cu suspendare, Badea Ovidiu Ionel – un an cu suspendare. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Capetele de acuzare

Olosz Gergely este acuzat că, în perioada mai 2010 – septembrie 2010, ar fi pretins pentru sine și pentru altul, de la inculpații Bîrcină, Iliescu și Stan, suma de 516.000 euro. Suma a fost disimulată într-un contract de consultanţă între SC Power Plus SRL, firmă controlată de grupul Bîrcină, şi o altă societate comercială tip off shore. Din suma pretinsă, societatea a transferat în conturile acestui off shore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de inculpatul Stan, susţin procurorii. Potrivit DNA, în perioada mai 2010 - februarie 2011, Bîrcină, Iliescu, Stan şi Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa lui Olosz Gergely, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere.

De asemenea, în perioada septembrie - noiembrie 2010, Olosz ar fi pretins de la aceleaşi persoane şi ar fi primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei. Conform procurorilor, în schimbul banilor, el şi-a exercitat influenţa, respectiv a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ România SA, pentru ca aceștia din urmă încheie contracte cu firmele din grup.

DNA mai precizează că, în perioada noiembrie 2010 - februarie 2011, Olosz şi-a folosit influenţa, astfel cum a fost cumpărată de grupul Bîrcină, pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiţii din fonduri europene pe direcţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.

Olosz Gergely: nu există nicio probă care să arate vinovăția mea

„Eu mă așteptam la achitare datorită faptului că nu există nicio probă în dosar care să arate vinovăția mea. În acest dosar deși se vorbește de acte de corupție, dar nu există bani publici, nu există nicio implicare a unei instituții a statului. Au fost audiați 30 de martori care au confirmat nevinovăția mea. După ce apare motivarea, o să intrăm în detalii, să vedeți, aici sunt niște acte materiale, niște afaceri normale cu care nu are nicio treabă nicio instituție a statului, nici bani publici, nici nimic. Totul este o făcătură în privința rechizitoriului, nu vorbesc acum de motivare că n-am detalii. Bineînțeles că voi face recurs, că trebuie să iasă la iveală adevărul”, ne-a declarat Olosz Gergely.

„Pentru mine este un singur adevăr. Dimineața, când mă trezesc și mă uit în oglindă, eu trebuie să fiu mulțumit cu ceea ce văd, și sunt mulțumit. Sufletul meu este împăcat că tot ce am făcut nu are legătură cu nicio ilegalitate”, a mai spus Olosz.

Olosz Gergely și-a dat demisia din funcția de senator în mai 2013 și, potrivit președintelui executiv UDMR Covasna, Gruman Robert, atunci a demisionat și din UDMR. Președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, ne-a declarat că a văzut titlurile de presă dar nu a citit articolele despre condamnarea lui Olosz, motiv pentru care nu poate comenta.

O primă condamnare, anulată în instanță

Iniţial, dosarul în care este inculpat Olosz Gergely și alte patru persoane a fost trimis spre judecare către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El a fost mutat la Tribunalul Bucureşti, după ce Olosz Gergely şi-a dat demisia din funcţia de senator în mai 2013. La tribunal, Olosz Gergely a fost condamnat, în iulie 2013, la şapte ani închisoare cu executare, însă a obţinut anularea acestei sentinţe, pe motiv că trebuia judecat pe fond la Curtea de Apel Bucureşti, deoarece are şi calitatea de avocat.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.