ACTUALITATE 16 martie 2016

Controverse în jurul plantărilor de puieți din cadrul proiectului „Plantăm fapte bune”

de Sever Ioan Miu | 839 vizualizări

Subiectul plantărilor voluntare de păduri a revenit în actualitate odată cu lansarea programului „Plantează în România”, ce ar urma să se desfășoare și în județul Covasna.

În articolul anterior, în care am prezentat pregătirile care se fac în județ pentru acțiunea care va avea loc în 26 martie, ne-am întrebat ce se alege din aceste plantații, descriind atât starea actuală a plantației efectuate în 2013 la Vâlcele, prin programul Plantăm Fapte Bune, cât și implicarea de atunci a comunității covăsnene, sub coordonarea Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Alutus.

Articolul a declanșat numeroase reacții, partenerii de atunci ai programului lansând diferite acuze sau ridicând probleme ce au dus la un aparent insucces al campaniei de plantare. Reprezentanții comunei Vâlcele îl acuză pe președintele asociației ALUTUS, Cătălin Lazăr, că nu a mai trecut pe la plantație din 2013 și nu și-a respectat obligațiille din parteneriatul cu primăria și asociația EcoAssist, cea care a organizat Plantăm Fapte Bune la nivel național. Tot în acest articol vă prezentăm o opinie despre starea actuală a plantației și imagini cu aspectul ei recent.

Puieți mâncați de oi

În articolul anterior, ecologistul Andrei Poștoacă povestea că acum o lună plantația era neîngrijită, cu buruieni, iar locul arăta trecerea animalelor. Poștoacă a revenit la fața locului luni, 15 martie, și marți, 16 martie: „Au fost bătuți niște pari de lemn, la jumătate de metru și o bucată de ață albastră, de nylon, a fost trasă deasupra. Ceva a existat. Sunt câteva sute de puieți rămași, din câteva mii. Și buruiana aferentă și gardul ăla căzut, iar în rest nu mai e nimic“. Ecologistul mai spune că puieții rămași sunt uscați și mâncați de oi. Fotografiile trimise de Poștoacă par să confirme aspectul neîngrinjit al plantației.

Primăria spune că plantația e îngrijită

„Starea plantației e bună“ declară, în schimb, primarul comunei Vâlcele, László Kovács. Întrebat de buruieni și aspectul terenului acesta oferă lămuriri: „Bineînțeles că nu sunt prășite, toate plantațiile au buruieni, asta nu e grădină cu flori”, vine replica edilului.  „E bine, e plantată, a mai fost curățată, pentru că ea a fost cuprinsă în fondul forestier. În momentul în care noi am făcut acea „plantare de fapte bune“, noi am scos din circuitul agricol o porțiune de teren și a fost schimbată destinația ei. Plantația este în pază la ocolul silvic Tălișoara“,  detaliază viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolae Cucu.

„Un asociat ne-a tras-o“

„Un asociat ne-a tras-o și a abandonat proiectul. A făcut așa ca niște copii, că nu ne mai jucăm“, ni se plânge primarul. Întrebându-l despre ce asociat vorbește, îmi răspunde: „Sunt un om serios, am 60 de ani, nu mă ocup cu toți... Nu știu cum îl cheamă, vorbiți cu viceprimarul“. Viceprimarul Cucu îl indică tocmai pe președintele Asociației pentru Dezvoltare Durabilă Alutus, Cătălin Lazăr. „Plantația a fost făcută printr-o asociaței din județul Covasna, Alutus, care a avea o colaborare cu cei care coordonaseră la nivel național „Plantăm Fapte Bune”. Pe urmă cei de la București, grație „seriozității impecabile“ a asociației, au întrerupt colaborarea cu Lazăr“, afirmă Cucu, adăugând că după prima plantare, Alutus nu s-a mai implicat în îngrijire.  Îi propun vice-lui să ne întâlnim ca să văd acordul de parteneriat dintre Alutus, Primăria Vâlcele și Asociația EcoAssist, cea care a coordonat proiectul „Plantăm Fapte Bune” la nivelul României. Totodată, viceprimarul îmi spune de o adresă de la Asociația Eco Assist care ar vorbi despre proasta colaborare cu Alutus.

„Asistații sociali din Vâlcele au cărat puieții“

Ajuns în primărie, Nicolae Cucu îmi arată contractul. Îmi zice că, într-adevăr, Alutus a organizat campania, a adus voluntari cu autobuzele și a cumpărat alimente, dar la rândul ei primăria s-a implicat prin partenerii ei din Vâlcele și Sfântu Gheorghe, aducând copii, militari, cadre didactice și a apelat la Asociatia Distroficilor Musculari. „Pe terenul de sport am montat un cort militar unde i-am adus pe distroficii de la Vâlcele ca să fie și ei implicați, să dea un biscuite, să dea un ceai.  Cei care au venit cu autobuze organizați de către Alutus, au venit de plăcere. A planta un pom este un gest frumos și eu apreciez gestul, însă când aduci o fetiță care în viața ei nu a avut un hârleț în mână, e greu. Până tăia un pătrat din ăla să ia partea aia de iarbă, țelină, să dea de-o parte și pe urmă să dea de pământul fertil unde să pună pomul,  îi lua o jumătate de oră la un puiet. Ei, ca să meargă treaba bine și frumos, am pregătit terenul, iar asistații sociali din Vâlcele  au cărat puieții", spune viceprimarul.

„În ziua respectivă s-au plantat doar o parte dintre puieți cu voluntarii, că a venit ploaia. Zilele următoare am continuat acțiunea cu niște persoane de la ajutor social și, nu vreau să mint, niște persoane de la deținuți, aduși de Cătălin Lazăr“, recunoaște Cucu, vorbind despre persoanele private de libertate de la Codlea care au venit să ajute Alutus, cu sprijinul penitenciarului. Pe de altă parte, el se plânge că reprezentantul Alutus nu a întocmit documentele necesare pentru hârlețele și săpăligile pe care le-a lăsat la primăria Vâlcele: „A adus niște scule, niște săpăligi pe care le-a lăsat, fără documente de predare-primire“.

Viceprimarul spune că a fost nevoit să se implice în strângerea uneltelor. „Nu am putut să le strâng pe toate că știți cum e, unii aicea  le mai...“, zice Cucu, sugerând că unele unelte s-au furat prin comună. „Dar eu le-am strâns, le-am legat cu scotch“. Ulteriori, printr-o adresă din 30.10.2015, asociația EcoAssist a cerut uneltele pentru ca noul organizator covăsnean al programului Plantăm Fapte Bune, asociația YEAT, să le poată da voluntarilor. Viceprimarul spune că a predat în 2015 hârlețele și săpăligile asociației YEAT, care le-a împărțit ulterior voluntarilor, veniți să „planteze fapte bune“ la Belin.

„Patru ani n-a mai venit“

Cât despre reprezentantul ALUTUS, primarul spune că acesta nu a mai trecut să vadă plantația. Aceasta, deși acordul prevedea ca Alutus să se ocupe de planificarea și administrarea proiectului. Potrivit acordului de parteneriat încheiat în 26.11.2011, colaborarea "vizează toate etapele de realizare ale proiectului ce se extind pe o perioadă de aproximativ 5-7 ani, din care primii 2 ani reprezintă perioada de înființare a pădurii“. De asemenea, „următorii 4 ani reprezintă perioada de îngrijire și întreținere ce cuprinde activități de completare și rărire“, mai arată documentul. "Nu a făcut. Patru ani n-a mai venit“, acuză Cucu.

Un alt punct din acord spune că Alutus trebuie să dezvolte parteneriate care „pot viza în mod direct realizarea activităților de plantare și întreținere și/sau derularea de activități care să crească implicarea și educarea comunității locale“.

Un document acuză Alutus

Viceprimarul crede că educarea se putea face prin școală, la orele de biologie și geografie: „Nu s-a ocupat de educare. Putea spune directorului școlii, 'dom' director, uitați, că nu e muncă grea, plantația e făcută, luăm copii mai mărișori, să mergem să o curățăm un pic de buruieni'. Și atunci zicea băiatului: 'uite, ăsta e copacul tău și-l cheamă Vasilică, ăsta e copacul tău și-l cheamă Lenuța' și le dădea spiritul ăsta ca să-i înveți, că dacă-i înveți numai cu toporul, să taie pădurea.... El n-a mai venit să facă chestiile astea“.

„Dacă dumneavoastră l-ați mai văzut, l-am mai văzut și eu. N-a mai venit, asta înseamna lipsă de caracter și seriozitate“, subliniază Cucu. El punctează că și asociația Eco Assist a recunoscut problema de colaborare cu cei de la Alutus. „Din discuția avută cu domnul viceprimar Nicolae Cucu, am luat la cunoștință personal problemele cauzate de colaboratorii noștri județeni, reprezentanții Asociației ALUTUS. Precizăm că din motive similare am oprit la rândul nostru colaborarea cu această organizație, se arată în adresa înaintată primăriei comunei Vâlcele de către Asociația Eco Assist și semnată de președintele acesteia și fondatorul Plantăm Fapte Bune în România, Andreea Liana Buzea.

EcoAssist: „Terenul a fost îngrădit“

În același document, EcoAssist spune că, în urma unei vizite efectuate la Vâlcele în septembrie 2015 a constatat că „terenul a fost îngrădit, puieții erau prinși“. De asemenea, EcoAssist spune că primăria a depus "eforturi pentru acea colaborare dar și pentru conservarea plantației și a uneltelor rămase în acest răstimp în instituție"

Cătălin Lazăr: „Nu doresc să comentez”

Pentru echilibru, am încercat să vorbim cu Cătălin Lazăr, președintele asociației Alutus. După discuții îndelungate purtate la telefon, Lazăr ne-a transmis: „Am analizat situația și am ajuns la concluzia că nu doresc să comentez cele relatate și să intru în polemică cu nimeni. Acesta este punctul meu de vedere final. Vă mulţumesc pentru înțelegere. Ca atare vă rog sa-mi respectați doleanța.”

Suntem convinși că este o situație complexă, iar adevărul poate fi la mijloc, între acuzațiile primăriei Vâlcele și punctul de vedere pe care reprezentantul Alutus nu dorește să îl transmită. În aceeași măsură, credem că voluntarii  care au plantat fapte bune în 2013 nu s-au implicat degeaba. Au arătat lumii că poți să faci ceva pentru natură, pentru județul Covasna și pentru moștenirea verde pe care o lăsăm urmașilor. Rămâne ca, în alte campanii, cum va fi „Plantează în România", implicarea voluntarilor să fie continuată printr-o colaborare dusă până la capăt dintre organizatori și primării. Astfel încât, cât mai multe dintre faptele bune plantate de covăsneni să prindă rădăcini. Noi ne vom asuma sarcina de a urmări modul în care acțiunile sunt continuate, astfel încât eforturile voluntarilor să se bucure de finalitate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.