ACTUALITATE 8 mai 2016

Ziua Europei sărbătorită la Sfântu Gheorghe cu Kürtőskalács

de Sever Ioan Miu | 834 vizualizări

Cu ocazia Zilei Europei, autoritățile județene din Covasna au organizat sâmbătă, 7 mai, a doua ediție a concursului de pregătit kürtőskalács. Atât profesioniștii, cât și amatorii s-au întrecut în prepararea celui mai bun colac secuiesc învelit în zahăr ars.

„Au participat 13 echipe, două din judeţul Harghita şi restul din Covasna, din mai multe localităţi. Anul trecut a fost primul concurs de făcut kürtőskalács de Ziua Europei. Ideea a fost de a promova o parte din tradiţiile noastre, ceva original şi specific gastronomiei locale”, a declarat reprezentanta centrului de informare Europe Direct şi organizator al evenimentului, Madarasi Csilla.

În cadrul evenimentului, premiul cel mare a fost obținut de Ozsdolai Cseresznyes Menyecskek. Clasamentul i-a avut în top de asemenea și pe Eszter și echipa (Sfântu Gheorghe și Moacșa) – locul I, Olaszteleki Kürtös (Kurtos de Tălișoara) – locul II și Pataki Csapat (Valea Seacă, comuna Sânzieni) – locul III.

„Suntem pentru prima dată la acest concurs”, ne-au declarat ocupanţii locului III, Csurujulya Éva şi József din Valea Seacă. „Preparatul tradiţional este mai gros, iar pentru asta în lista de ingrediente adăugăm şi unt. Pe lângă acesta mai punem lămâi, făină, ulei, zahăr, drojdie şi sare. Deasupra se poate doar zahăr, pentru că aşa este tradiţional”, ne-a mai spus Csurujulya József, care a precizat că una din regulile concursului a fost cea de produce colacul secuiesc doar manual, fără a utiliza ustensile electrice.

„Juriul a ţinut cont şi de prepararea aluatului, de pregătirile echipelor, cum arată standul, dar cel mai important factor a fost gustul. Important este faptul că participanţii au avut de preparat kürtőskalács după reţeta tradiţională, pe jar şi manual”, a punctat Madarasi Csilla.

Farkas Ferenc, un membru al juriului, ne-a spus că acest concurs a fost destul de echilibrat. „Aproape toți au respectat ceea ce s-a cerut de la ei, așa că aceste produse au fost bune, chiar foarte bune. Şi anul trecut şi acum a fost aproximativ acelaşi număr de concurenţi. Organizarea se îmbunătăţeşte de la an la an”, ne-a spus Farkas Ferenc.

Premiile au constat în ustensile pentru fabricat kürtőskalács-ul de tip masă, iar cei care au participat fără să câştige un loc au primit un cilindru folosit la prepararea colacului secuiesc.

Festival Kurtoskalacs - mai 2016 (10)

Programul artistic a fost completat de dansuri salsa și tradiționale, precum și de concertul formației ardelenești Koszika & The HotShots.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Covasna, Centrul de Informare Europe Direct Sfântu Gheorghe, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, alături de partenerii: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, TEGA S.A, Fundația Caritas din Alba Iulia şi HÁRIT.

Deși Csilla Madarasi ne-a declarat că pe parcursul evenimentului „un pic s-a vorbit și în română“, în timpul prezenței reporterului Observatorul de Covasna, Sever Ioan Miu, organizatorii au folosit doar limba maghiară, inclusiv la festivitatea de premiere.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.