ACTUALITATE 27 martie 2013

Program pentru dezvoltarea judeţului

de Székely Emőke | 725 vizualizări

Pentru o dezvoltare armonioasă în următorii opt ani, județul ar avea nevoie de un miliard de euro

Reprezentanți ai Consiliului Județean Covasna, Junior Business Club, Asimcov, senatorul Klárik László, dar și eurodeputatul Winkler Iuliu au participat la dezbaterea „Județul Covasna 2020”, organizată de Centrul de Informare „Europe Direct”.

„Obiectivul strategiei este ieşirea din criză şi relansarea economiei europene, deoarece în toată Uniunea Europeană sunt probleme mari. Este suficient să ne uităm la ce se întâmplă acum în Cipru sau la faptul că în Spania rata șomajului în rândul tinerilor atinge 40%” – a spus deputatul european al UDMR, Winkler Iuliu, argumentând nevoia din care s-a născut Strategia Europa 2020.

„Una dintre prioritățile Strategiei Europa 2020 este consolidarea societății bazate pe cunoaștere. Astăzi, această prioritate nu mai este o posibilitate, ci un element obligatoriu. O altă prioritate este legată de creșterea durabilă, ceea ce înseamnă că vrem să lăsăm un mediu curat copiilor și nepoților noștri. Ceea de-a treia prioritate se referă la incluziunea socială, deci o strategie care stimulează antreprenoriatul, dar care este sensibilă şi la aspectele sociale. Despre aceasta este vorba în economia socială de piaţă, fiind o caracteristică a Europei care trebuie susţinută şi în viitor” – a precizat deputatul european al UDMR. În continuare, politicianul a prezentat premisele proiectului de dezvoltare „Transilvania 2020”. „La elaborarea proiectului de dezvoltare «Transilvania 2020» am pornit de la premisa că putem să ne dezvoltăm în sinergie cu Uniunea Europeană. Drumul integrării europene pentru Transilvania constă într-o planificare a dezvoltării sustenabile, în coordonarea planurilor de dezvoltare locale și județene. Conform estimărilor noastre, pe termen lung, un procent de 30% din sumele necesare finanțării proiectele de dezvoltare poate fi obținut din fonduri europene, pe când 70% din finanțarea acestor cheltuieli va proveni din bugetele locale și județene, respectiv din bugetul de stat. Cheia unei planificări eficiente este în mâna autorităților publice locale. Acestea nu trebuie să finanțeze în integralitate din venituri proprii acele investiții care sunt eligibile spre a fi finanțate din fonduri europene” – a mai spus Winkler.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, și senatorul UDMR Klárik László au vorbit despre dezvoltarea judeţului şi construirea comunităţii – cele două piloane ale „Programului de dezvoltare Potsa József”. În opinia lor, pentru o dezvoltare armonioasă în următorii opt ani, județul ar avea nevoie de un miliard de euro, programul cuprinzând planuri concrete privind dezvoltarea agriculturii, modernizarea reţelei de drumuri, lucrări publice, educație, sănătate, gestionarea deșeurilor, dar se referă şi la problemele sociale. Ca şi în cazul Proiectului „Transilvania 2020”, pentru realizarea programului au fost identificate sumele necesare finanțării, un procent de 30% provenind din fonduri europene şi 70% din bugetele locale și județene, respective din bugetul de stat.

Agricultura şi infrastructura – cele mai importante domenii

Senatorul Klárik László a subliniat şi de această dată că luând în considerare GDP-ul, judeţul Covasna se situează la un nivel mediu în ierarhia judeţelor, faţă de acele legende potrivit cărora judeţele Harghita şi Covasna sunt sărace. Dezvoltarea agriculturii şi a infrastructurii – acestea sunt două din cele mai importante domenii care necesită o atenţie deosebită în judeţul Covasna. În cadrul dezbaterilor a ieşit la iveală că judeţul Covasna se situează pe primele locuri în ceea ce priveşte grupurile de producători, numărul proiectelor de finanţare care provin din judeţul Covasna fiind de aproape şase ori mai mare decât media naţională.

„Programele noastre pentru construirea comunităţii sunt condiţionate mai mult de probleme organizatorice şi mai puţin de bani. În anii precedenţi am sprijinit acele iniţiative care consolidează comunităţile noastre, ca de exemplu: formaţiile pompierilor voluntari, ansamblurile corale. Este foarte important ca oamenii să se simtă bine, ca în judeţul Covasna să locuiască familii fericite şi prospere” – a subliniat Tamás Sándor.

După prezentări, tinerii de la Junior Business Club au adresat o serie de întrebări, şi printre altele au discutat despre faptul că majoritatea tinerilor au diplome de facultate, însă în cazul în care acești tineri doresc să fie specialiști într-o meserie ca brutar, cofetar sau bucătar, posibilitățile sunt limitate.

„A fost o dezbatere din care am avut ce învăța cu toții. Mi-ar plăcea ca și în viitor să fie organizate astfel de evenimente, pentru că tinerii au ocazia să interacționeze direct cu oameni experimentați, și astfel pot fura unele idei pe care apoi le pot pune în practică în viața personală” – ne-a declarat președintele Junior Business Club, Karácsony Zsolt.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.