ACTUALITATE 28 martie 2013

Atenţie! Sâmbătă spre duminică revenim la ora de vară

de Covasna Media | 763 vizualizări

Sâmbătă spre duminică se trece la ora de vară.  Ora 3 devine ora 4

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 31 martie 2013, România trece la ora oficială de vară. Ora 3 va deveni ora 4. Ora oficială de vară este valabilă până în data de 27 octombrie 2013, ora 4.00.

România trece la ora oficială de vară, ceasurile urmând să fie date înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00. După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore. Duminică va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.

Trecerea la ora de iarnă va avea loc în ultima duminică a lui octombrie, iar revenirea la ora de vară se produce în ultima duminică din martie.

Ora de vară afectează mersul trenurilor

Trecerea la ora de vară, ce va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, va afecta mersul trenurilor aflate în circulaţie între orele 3.01 şi 4.00, se arată într-un comunicat de presă al CFR Călători.

Trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora de iarnă până în noaptea de 30/31 martie 2013, ora 3.00 care devine ora 4.00. După această oră, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară, scrie Agerpres.

Trenurile de călători aflate în circulaţie între orele 3.01 şi 4.00 (ora iarnă), vor circula întârziate, fiind afectate de schimbarea de oră un număr de 85 de trenuri, dintre care şapte trenuri internaţionale, 32 InterRegio şi 46 Regio.

Având în vedere că şi în ţările vecine această trecere se face în aceeaşi zi de duminică, 31 martie 2013, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după orarul din mersul de tren în vigoare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.