CULTURA 18 iunie 2013

Primul mitropolit al Ardealului, Andrei Şaguna, omagiat de comunitatea românească

de Agerpres | 648 vizualizări

Andrei-Saguna

Primul mitropolit al Ardealului, Andrei Şaguna, va fi omagiat de comunitatea românească din judeţul Covasna cu prilejul comemorării a 140 de ani de la trecerea la cele veşnice.

Manifestările sunt organizate de Liga cultural-creştină „Andrei Şaguna” din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, şi se vor desfăşura în perioada 24-30 iunie în mai multe localităţi din judeţ.

În program sunt cuprinse expuneri, lansări de carte, mese rotunde şi dezbateri pe teme legate de istoria şi cultura românească, de convieţuirea interetnică, precum şi alte subiecte de actualitate cum ar fi procesul de regionalizare a României. Printre invitaţi se numără oameni de cultură, cercetători, teologi, muzeografi, arheologi, istorici, etnografi, arhivişti, sociologi etc.

În cadrul Zilelor Şaguna va fi lansat proiectul „Politica culturală, la nivel local, regional şi naţional, pentru educarea comunităţilor în spiritul cunoaşterii şi promovării propriei identităţi, prin valorile de excelenţă ale patrimoniului natural şi cultural”, iniţiat de prof. dr. Corneliu Ioan Bucur, membru al Camerei de experţi a Consiliului Europei în domeniul managementului. De asemenea, va fi prezentat un proiect important realizat în parteneriat public-privat ce a vizat prelucrarea, conservarea şi valorificarea fondului arhivistic şi al bibliotecii documentare aflate în păstrarea Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe.

Cea de-a XXI-a ediţie a Zilelor Şaguna se va încheia pe 30 iunie cu Nedeia Sânpetrului de la Vâlcele, o tradiţională serbare câmpenească la care vor participa artişti şi formaţii folclorice din judeţele Covasna şi Harghita.

Mitropolitul Andrei Şaguna (1808-1873) a fost unul dintre cei mai mari apărători ai ortodoxiei, identităţii naţionale şi unităţii românilor. A fost întemeietorul Mitropoliei Ardealului cu sediul la Sibiu şi primul preşedinte al ASTREI, fondatorul a peste 800 de şcoli confesionale româneşti în Ardeal, al primului ziar românesc din Transilvania şi autorul a numeroase cărţi, tratate istorice şi teologice ortodoxe. Andrei Şaguna a fost, de asemenea, conducătorul delegaţiei care a tratat la Viena recunoaşterea naţiunii române, după Adunarea de la Blaj din 1848.

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a acceptat ca Mitropolitul Andrei Şaguna să fie canonizat, iar în anul 2011 a intrat în rândul sfinţilor din calendarul creştin ortodox.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.