ACTUALITATE 30 septembrie 2013

90 de cazuri pozitive depistate prin Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin

de Agerpres | 487 vizualizări

Nouăzeci de cazuri pozitive au fost depistate în judeţul Covasna, în ultimul an, prin Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin, demarat la iniţiativa Ministerului Sănătăţii.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, Nagy András Robert, a declarat că, din noiembrie 2012 şi până în prezent, aproximativ 1.650 de femei au realizat testul de prevenţie, un număr relativ redus, dintre care, în nouăzeci de cazuri, s-a dovedit a fi pozitiv.

„Spitalul nostru este singurul din judeţ care recoltează probe în cadrul acestui program. În relaţie contractuală cu noi sunt 103 medici de familie, dar numai 40 lucrează activ şi ne trimit pacienţi pentru investigaţii”, a declarat Nagy András Robert.

Programul se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, iar analizele se fac gratuit. Nagy András Robert a subliniat că programul este foarte bun deoarece testul Papanicolau poate contribui la depistarea precoce a cancerului de col uterin, deci la prevenirea şi combaterea acestei boli.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, în acest program vor fi cuprinse circa 63.000 de femei din judeţul Covasna, adică aproape jumătate din total.

În judeţul Covasna sunt în evidenţă oncologică circa 400 de persoane, iar 10% suferă de cancer de col uterin. Anul trecut, 13 femei au murit din cauza acestei maladii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.