ACTUALITATE 15 mai 2014

Miting pentru aniversarea a 415 ani de la semnarea de către Mihai Viteazul a unui decret pentru secui

de Agerpres | 694 vizualizări

Liderii UDMR Covasna au anunţat joi că intenţionează să organizeze, pe 29 noiembrie, o amplă manifestaţie în municipiul Sfântu Gheorghe, pentru a marca împlinirea a 415 de ani de la semnarea de către voievodul Mihai Viteazul a unui decret care conferea drepturi şi libertăţi secuilor din zonă.

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Antal Árpád, a declarat că a găsit documentul scris în limba latină, care va fi tradus în limbile română şi maghiară şi prezentat în cadrul manifestaţiei ce va avea loc în Piaţa Mihai Viteazul, unde se află statuia voievodului înconjurat de ostaşi şi secui.

Pe 29 noiembrie anul acesta se împlinesc 415 ani de la semnarea de către Mihai Viteazul a unui decret care acorda drepturi, libertăţi, dacă vreţi autonomie, pentru secuii din scaunul Sepsi şi noi considerăm că a venit momentul să aniversăm acest moment care cred că este important. Cred că politicienii de la Bucureşti ar trebui să înveţe de la Mihai Viteazul şi să procedeze la fel, adică se semneze un act prin care noi, cei care trăim în Secuime, în România, ca cetăţeni români, să primim acele drepturi de care avem nevoie pentru ca să ne simţim bine în această ţară. Şi suntem convinşi că România va fi mult mai puternică, mai ales în actualul context geopolitic, dacă va acorda comunităţii maghiare ceea ce solicităm noi de 25 de ani”, a spus Antal Árpád.

În context a amintit că va refuza să autorizeze mitingul pe care Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna doreşte să îl organizeze pe data de 1 Decembrie în Piaţa Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, pe considerentul că „unei provocări nu trebuie să i se răspundă cu o altă provocare”.

„Am considerat că nu e bine, pentru municipiul Sfântu Gheorghe, să se aprobe o asemenea solicitare. Eu consider că nu e bine să răspundem cu provocări la provocări. Pentru că trebuie să fim foarte clari – comunitatea maghiară a fost provocată în anii precedenţi de către tot felul de organizaţii neonaziste, extremiste şi aşa mai departe cu ocazia zilei de 1 decembrie”, a mai spus primarul.

Conducerea PCM Covasna a depus, luna trecută, o cerere, la Primăria Sfântu Gheorghe prin care solicita rezervarea Pieţei Mihai Viteazul în vederea organizării unui miting pentru autonomie pe data de 1 Decembrie. Piaţa Mihai Viteazul este locul în care, prin tradiţie, se organizează în fiecare an manifestările oficiale dedicate Zilei Naţionale a Românei.

„Vrem să solicităm puterii de la Bucureşti să respecte Proclamaţia de la Alba Iulia, din 1918, unde s-a promis autonomia”, a declarat preşedintele PCM Covasna, Kulcsár Terza József.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Arion Iulian, 16 mai 2014
Cei care doresc autonomia secuilor, trebuie sa-si defineasca foarte clar si explicit autonomia dorita, in termenii unor articole simple, in cadrul unui proiect de lege. Acest proiect de lege trebuie citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.