ACTUALITATE 5 iunie 2014

Antal Árpád nu vrea să fie asociat cu extremiştii

de Agerpres | 667 vizualizări

Primarul din Sfântu Gheorghe a explicat de ce nu a luat parte la comemorarea Trianonului

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád (UDMR), a declarat joi că evită manifestările publice la care participă formaţiuni extremiste, deoarece nu vrea să fie asociat cu acestea, făcând trimitere la ceremonia organizată pe 4 iunie de către o serie de partide şi organizaţii civice maghiare pentru comemorarea Tratatului de la Trianon.

Antal Árpád a menţionat că nu este de acord cu cei care scandează „Ţinutul secuiesc nu este România” şi „Să piară Trianonul!”, deoarece aceste „discursuri” nu servesc ideii de autonomie teritorială pe care şi el o susţine şi nu „ajută” la atingerea scopurilor comunităţii maghiare.

Eu nu comemorez Trianonul, pentru că eu nu privesc în urmă, eu privesc înainte. Primăria Sfântu Gheorghe a marcat ieri (miercuri – n.r.) Ziua solidarităţii naţionale maghiare şi aş fi participat la eveniment dacă eram acasă. Dar nu ca să plângem Trianonul. (...) Nu e un secret că eu sunt pentru autonomia Ţinutului secuiesc. Autonomia este ceva bun şi pentru România, am această convingere. Autonomia este o chestiune de siguranţă pentru comunitatea maghiară şi o chestiune de stabilitate pentru România şi pentru Europa Centrală şi de Est. Însă, aceia care la anumite manifestări spun că 'Ţinutul Secuiesc nu este România' sau spun 'Să piară Trianon', ei nu ajută la ideea de autonomie a acestui ţinut. (...) Resping acest tip de discurs pentru că nu ne ajută la atingerea ţelurilor pe care vrem să le atingem. Eu spun că Ţinutul secuiesc este România, face parte din România şi trebuie să primească autonomie, iar autonomia înseamnă că noi rămânem în România, nu vrem să plecăm din România cu ţinutul secuiesc. Nu-mi face plăcere şi încerc să nu particip la acele manifestări unde, alături de mine sunt oameni care spun astfel de lucruri pentru că nu vreau să fiu amestecat cu aceştia”, a declarat primarul Antal Árpád.

Aproape 200 de persoane din Sfântu Gheorghe au participat miercuri la comemorarea Tratatului de pace de la Trianon din anul 1920, care a consfinţit destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei la România. Festivitatea a fost organizată, separat de cea a Primăriei, de către Partidul Civic Maghiar, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania şi Consiliului Naţional Secuiesc. Printre cei care s-au adresat mulţimii s-a numărat şi o reprezentantă a 'Mişcării tinerilor din cele 64 de comitate', o organizaţie percepută drept extremistă, care în discursul ei a invocat cuvintele scriitorului Wass Albert. Manifestarea, în cadrul căreia s-a scandat 'Piară Trianonul!', s-a derulat fără incidente şi s-a încheiat cu imnul secuiesc şi cel al Ungariei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Stat federal multinational, 8 iunie 2014
...are dreptate Antal Arpad, nu e cazul de extremism in Tinutul Secuiesc. Numai ca Noua Dreapta si PRM incita in permanenta impotriva maghiarimii, iar in acest caz este nevoie de o contra-balansare. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.