ACTUALITATE 9 iunie 2014

Mai puţin de 10% din terenurile arabile din Covasna sunt lăsate pârloagă

de Agerpres | 525 vizualizări

Mai puţin de 10% din terenurile arabile din judeţul Covasna sunt lăsate pârloagă, procent care situează judeţul printre primele din ţară în ce priveşte cultivarea pământului.

Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, a declarat că localnicii au un „adevărat cult” pentru pământ, iar pentru mulţi reprezintă singura sursă de trai.

„Statistic ne situăm printre primii din ţară în ce priveşte terenurile lucrate, mai puţin de 10% sunt neînsămânţate. E vorba de hărnicia oamenilor, dar şi de faptul că agricultura este specifică judeţului, oamenii au trăit aproape tot timpul din cultivarea pământului”, a spus Könczei Csaba.

El a remarcat că, din păcate, majoritatea agricultorilor covăsneni sunt tributari unei mentalităţi învechite care blochează evoluţia formelor asociative de cultivare a pământului şi obţinerii unui randament mai bun.

„Localnicii ţin foarte mult la proprietate, ăsta e un avantaj, dar nu şi din punctul de vedere al eficienţei agricole, pentru că nimeni nu vrea să renunţe la parcelele mici, să se asocieze şi să le lucreze împreună cu alţii. (...) Amintirea CAP-ului e încă vie şi le generează alte idei”, a mai spus Könczei Csaba.

El a menţionat că se fac, în schimb, paşi importanţi pentru valorificarea în comun a produselor agricole prin intermediul unor asociaţii, care vor căuta pieţe de desfacere şi vor putea negocia un preţ mai bun. La nivelul judeţului există deja un nucleu de tineri agricultori receptivi la nou, dispuşi să facă o agricultură modernă, a mai spus acesta.

În judeţul Covasna sunt circa 186.000 de hectare de teren agricol, din care aproape 83.000 de hectare teren arabil, 42.000 de hectare fâneţe, 60.000 de hectare de păşuni, iar restul livezi. Majoritatea covăsnenilor s-au orientat spre culturile de cartofi, cereale de toamnă, rapiţă şi sfeclă de zahăr, iar specialiştii apreciază că anul acesta vor fi producţii foarte bune,

„Aşa cum arată culturile la ora actuală nu am văzut niciodată în cei 20 de ani de când mă ocup de agricultură. (...) Sunt, după părerea mea, cu 7-10 zile mai dezvoltate decât în mod obişnuit, arată excepţional. Dacă timpul va fi normal şi nu dă grindina peste ele vom avea producţii foarte bune”, a declarat Könczei Csaba.

Potrivit acestuia, deşi a plouat foarte mult în ultima lună, pământul nu prezintă o umiditate excesivă, iar majoritatea agricultorilor au reuşit să aplice la timp tratamente contra dăunătorilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.