ACTUALITATE 16 iunie 2014

Încă patru persoane intoxicate cu ciuperci au ajuns la Spital

de Agerpres | 788 vizualizări

Patru persoane din judeţul Covasna au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe pentru tratament după ce s-au intoxicat cu ciuperci de pădure, ele fiind în prezent în afara pericolului.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, Nagy-Demeter István, a declarat că luna aceasta au mai fost înregistrate trei cazuri similare, printre pacienţi numărându-se şi un minor. Potrivit acestuia, anual în judeţul Covasna se înregistrează 30-40 de cazuri de intoxicaţii cu ciuperci necomestibile şi au fost şi cazuri letale.

Ploile abundente din ultima perioadă au favorizat înmulţirea ciupercilor de pădure, iar specialiştii recomandă verificarea riguroasă a acestora. În piaţa centrală din Sfântu Gheorghe a fost deschis un centru de verificare a ciupercilor de pădure, care funcţionează zilnic între orele 12-16 şi unde sunt verificate gratuit atât ciupercile care se vând pe tarabele din piaţă, cât şi cele culese de cetăţeni.

„În această perioadă au ieşit şi o grămadă de ciuperci de toamnă, nu ştiu de ce, nu am încă nicio explicaţie pentru asta. (...) Ploile au fost foarte bune, iar dacă vine căldura o să fie o explozie de ciuperci. Cu ciupercile nu merge că aşa mi se pare, trebuie să fii foarte sigur, trebuie să le cunoşti. Te uiţi la culoare, la lamele, lângă ce copac au crescut, în ce perioadă au crescut pentru că unele pot fi culese până la sfârşitul lunii mai şi apoi din iunie încolo pot fi confundate cu cele periculoase. (...) Buretele viperei este cel mai periculos, e mortal pentru că atacă organismul după ce s-a asimilat şi nu mai merge cu spălături de stomac. Buretele viperei e vinovat pentru 98% din cazurile mortale, are culoare de la alb până la maroniu verzui toate culorile şi seamănă cu multe ciuperci”, a declarat micologul Zoltán Sándor, care verifică ciupercile din piaţa centrală.

În România există o lege care reglementează modul de colectare, condiţiile de vânzare şi controlul ciupercilor din flora spontană, apărută în urmă cu opt ani, dar care nu are încă normele de aplicare.

„Eu am fost angajat la piaţă în altă calitate, am o diplomă oficială, dar în România încă nu există codul profesional pentru verificator de ciuperci. Cred că şi pentru vrăjitoare există şi pentru asta nu. Aşa că în multe pieţe se interzice comercializarea ciupercilor de pădure şi zic că au rezolvat problema, dar nu au rezolvat-o pentru că la colţul străzii se vând ciuperci la negru şi tot există riscul de intoxicaţii. Dar e bine că avem o lege a ciupercilor şi aşteptăm normele de aplicare”, a mai spus Zoltán Sándor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.