ACTUALITATE 19 iunie 2014

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád: În statutul de autonomie nu e nicio prevedere legată de strămutarea românilor

de Agerpres | 686 vizualizări

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, primarul Antal Árpád, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că în proiectul statutului de autonomie a 'ţinutului secuiesc' nu există nicio prevedere legată de strămutarea românilor din zonă, aşa cum s-a vehiculat în ultima perioadă.

Antal Árpád, care face parte din grupul de lucru al proiectului de statut, a afirmat că bănuieşte de unde a apărut această idee, anume din discuţiile legate de teritoriul regiunii autonome, unii fiind de părere că aceasta ar trebui să includă integral judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, alţii pledând pentru 'ţinutul secuiesc' istoric, deci fără zonele româneşti.

„Aşa ceva nu apare, nu ştiu cine ce a văzut, eu fac parte din acest grup de lucru şi eu nu am văzut aşa ceva. Şi am convingerea că de la UDMR nu a ieşit un asemenea text care se referă la strămutare. Eu cred că ştiu de unde s-a ajuns la această idee – în una dintre variante se vorbeşte ca teritoriu despre cele trei judeţe, iar în alta despre ţinutul secuiesc istoric şi se dă posibilitatea acelor comune care nu doresc să facă parte din regiunea autonomă să meargă la alte judeţe. Asta nu înseamnă, însă, că cineva trebuie să iasă din casă să se mute altundeva, ci că românii din zona Buzaielor, spre exemplu, ca să ne referim la judeţul Covasna, dacă nu vor să facă parte din ţinutul secuiesc, pot solicita să facă parte din judeţul Braşov sau Buzău sau alte judeţe limitrofe. Dar nimeni nu a vorbit ca cineva să fie strămutat. Eu cred că de aici s-a manipulat ideea. (...) Noi nu putem obliga pe cineva să facă parte din ţinutul secuiesc. (...) Noi nu vrem să scăpăm de români, vrem să rămână aici, să contribuie şi ei la o viaţă mai bună, să trăiască şi ei mai bine şi să învăţăm unii de la ceilalţi. Dacă cineva crede că noi vrem să scăpăm de români se înşeală, nu vrem să scăpăm de români, vrem să trăim alături de ei, aşa cum şi în alte zone ale ţării trăiesc români şi maghiari împreună”, a spus liderul UDMR.

Antal Árpád a menţionat că statutul de autonomie are ca scop lărgirea drepturilor comunităţii maghiare, iar pentru ca proiectul să îndeplinească condiţiile de legalitate şi să poată fi adoptat de Parlament, vor trebui aduse modificări şi Constituţiei României, prin urmare UDMR va veni cu un pachet de propuneri în acest sens.

Proiectul statutului de autonomie va intra în dezbatere publică după finalizare, iar ulterior va fi înaintat Parlamentului României cel mai probabil până în primăvara anului viitor, înaintea congresului UDMR, a mai spus Antal Árpád.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Florin, 20 iunie 2014
Romanii vor avea mai multi bani daca se va realiza tinutul secuiesc. Pentru ca se vor castiga la CEDO multe procese impotriva celor ce vor conduce acest tinut.
lili, 20 iunie 2014
Cat "bine" ne asteapta pe noi romanii din zona, nici nu stim....parca asta vrea sa ne zica Dl Antal Arpad ca nici nu stim ce "pierdem" daca nu vom avea autonomia secuiasca aici... de fapt, cred ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.