ACTUALITATE 9 martie 2015

Angajaţi ai Spitalului Baraolt vor protesta în faţa Prefecturii faţă de subfinanţarea instituţiei

de Agerpres | 433 vizualizări

Angajaţii Spitalului orăşenesc Baraolt, membri ai Sindicatului Sanitas Covasna, au hotărât să organizeze un miting în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe în semn de protest faţă de subfinanţarea instituţiei şi neacordarea tichetelor de masă.

Liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a precizat luni că mitingul va avea loc miercuri, între orele 13 şi 14, iar la acesta vor participa circa 50 de salariaţi. Potrivit acestuia, spitalul a intrat în impas şi din cauza majorării salariilor angajaţilor începând din ianuarie a.c, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului.

„Subfinanţarea persistă de mai mulţi ani şi a dus în prezent la imposibilitatea spitalului de a acorda tichete de masă în lunile ianuarie şi februarie a.c, fără şanse şi pentru luna martie. (...) Va fi credem prima acţiune de protest dintr-un lung şir sau mai precis până la data la care această problemă îşi va găsi o soluţionare favorabilă, în sensul în care finanţarea spitalului va fi una satisfăcătoare şi pentru a asigura o bună funcţionare acestei unităţi sanitare. (...) În luna ianuarie, spre exemplu, din cei 240.000 de lei cât reprezintă bugetul lunar al spitalului, s-au plătit salariile 236.000 de lei, deci au mai rămas 4.000 de lei, insuficienţi pentru funcţionarea decentă a spitalului. (...) Majorarea de 100 de lei a salariilor angajaţilor a creat o mare problemă, deoarece nu s-au acordat sume suplimentare”, a spus Vasile Neagovici.

El a menţionat că, în paralel cu acţiunile de protest, va continua acţiunile în instanţă pentru recuperarea drepturilor salariaţilor.

„Ceea ce este şi mai grav este că astăzi se află postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea pachetului de servicii şi a Contractului Cadru, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale pentru anul 2015 şi unde, cu stupoare constatăm din cuprinsul acestui proiect, nu se regăsesc sume suplimentare pentru serviciile medicale spitaliceşti, situaţie care va putea crea mari probleme de funcţionare şi celorlalte unităţi sanitare cu paturi publice din judeţul Covasna, dacă finanţarea acestora nu va fi superioară anului 2014”, spune liderul sindical.

Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Covasna, Ghiţă Drăgoiu, a declarat că problema nu va putea fi rezolvată înaintea datei de 1 aprilie a.c., ci după renegocierea contractului cadru de finanţare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.