ACTUALITATE 21 aprilie 2015

UDMR a adunat peste 5.000 de semnături pentru schimbarea denumirii Spitalului de Cardiologie din Covasna

de Agerpres | 726 vizualizări

Conducerea UDMR Covasna a adunat peste 5.000 de semnături pentru înlăturarea numelui dr. Nicolae Teculescu din titulatura Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din staţiunea Covasna şi revenirea la vechea denumire.

Liderul UDMR Covasna, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat marţi că obiectivul organizaţiei este de a aduna 10.000 de semnături în zece zile, care vor fi înaintate Ministerului Sănătăţii, împreună cu un memoriu prin care se va cere revenirea instituţiei la denumirea iniţială, respectiv „Dr. Benedek Géza”.

„Am demarat campania de strângere de semnături în urmă cu cinci zile, iar în acest timp am adunat peste 5.000 de semnături. Ne-am propus să adunăm 10.000 de semnături, dar, vă spun încă de pe acum, sunt sigur că vor fi mult mai multe”, a declarat Tamás Sándor. Potrivit acestuia, dr. Teculescu nu ar fi lucrat nicio zi în acest spital şi consideră că schimbarea denumirii instituţiei, de către ministerul de resort, este un lucru „inacceptabil”.

Semnăturile sunt strânse atât prin agenţi volanţi, cât şi pe internet.

Ministerul Sănătăţii a schimbat recent denumirea Spitalului de cardiologie „Dr. Benedek Géza” din Covasna, aflat în subordinea sa, introducând în titulatură şi numele dr. Nicolae Teculescu. Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Cardiologie, Vasile Neagovici, a declarat că iniţiativa nu a aparţinut conducerii instituţiei, ci Ministerului Sănătăţii, la propunerea Asociaţiei Cultural Creştine „Justinian Teculescu” din Covasna.

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş consideră că ordinul ministrului Sănătăţii reprezintă un „act de reparaţie morală”. Reprezentanţii Forumului afirmă că atribuirea numelui dr. Benedek Géza acestui spital, în anul 2010, a fost „un gest de forţă” al UDMR, care conducea la acea vreme Ministerul Sănătăţii, decizia fiind „lipsită de transparenţă şi în dispreţul comunităţii româneşti şi al adevăratei istorii a spitalului”.

Dr. Ioan Lăcătuşu, unul dintre reprezentanţii Forumului Civic, afirmă că Nicolae Teculescu a pus bazele primei secţii de Balneologie în cadrul Spitalului Unificat din Covasna, actualul Spital de Cardiologie, şi a efectuat cercetări care au permis valorificarea resurselor de ape minerale şi gaze mofetice în tratarea bolilor cardiace. Nicolae Teculescu, nepot după tată al episcopului Justinian Teculescu, s-a născut în 28 noiembrie 1921 în Covasna şi a murit în anul 1972, la vârsta de 51 de ani.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Pista, 22 aprilie 2015
Dar de ce nu au strâns 5000 de euro pentru dotarea spitalului? Tot se țin de circ! ..ba cu steaguri, ba cu străzi rebotezate, ba cu denumiri de spitale.. Ne conduc niște tâmpiți (romani și citeste integral
cineva, 22 aprilie 2015
Daca adunau cei 5000 de oameni care au semnnat , fiecare cu cate o lopata in mana poate atunci stațiunea Covasna arata altfel si nu plina de mizerie si de lucrări pe toate străzile ca nici nu mai citeste integral
Antiunguri, 22 aprilie 2015
Ungurii astia numai de lucruri slabe se ocupa vreau ei totul de la romani.Mars de unde ati venit bozgorilor.
mihai, 22 aprilie 2015
Si cu asta ce plm au rezolvat ???
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.