ACTUALITATE 5 august 2015

Culturile de porumb şi cartofi pentru industrializare, afectate de arşiţă şi secetă

de Agerpres | 887 vizualizări

Efectele caniculei se fac simţite şi în judeţul Covasna, unde culturile de porumb şi cartofi pentru industrializare au început să se usuce din cauza secetei prelungite şi a arşiţei.

Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, a declarat miercuri că cei mai afectaţi sunt producătorii de cartofi pentru industrializare, în special din zona Târgu Secuiesc, care au contracte cu fabricile de chips-uri şi care riscă să nu poată onora comenzile.

„Toate culturile au pornit foarte bine, au fost excelente până acum vreo două săptămâni, dar nu mai rezistă din cauza arşiţei. Vă daţi seama, au fost temperaturi de 30 de grade în aer şi 40-50 de grade la sol. Sunt probleme cu cartofii de industrializare, care sunt sensibili la stres termic şi temperaturi mari şi nu se dezvoltă, dar şi cu unele soiuri de cartofi de consum târzii. De asemenea, porumbul a început să se usuce de jos în sus, la un nivel îngrijorător”, a declarat Könczei Csaba. El a menţionat că specialiştii Direcţiei Agricole urmează să facă evaluări pe teren pentru a estima nivelul pagubelor.

În schimb, se prefigurează o producţie bună la cartofii timpurii, iar producătorii speră să obţină anul acesta un preţ mai mare decât anul trecut.

„Chiar ieri am avut o întâlnire cu fermierii şi se pare că producţia se va încadra în media multianuală. Se pare că şi preţul va fi la un nivel acceptabil, în jur de 60-70 de bani kilogramul en-gros, faţă de 35-40 de bani cât a fost anul trecut, dar asta vom vedea”, a mai adăugat directorul Direcţiei Agricole.

Potrivit acestuia, în judeţul Covasna s-au însămânţat aproape 22.000 de hectare cu cereale, iar grâul de toamnă a fost secerat pe aproximativ 75% din suprafaţă, iar cel de primăvară pe aproape 45% din suprafaţă. Din primele estimări, producţia de grâu va fi mai mare cu aproape 10-15% faţă de anul trecut, adică în jur de 3.300 de kilograme la hectar.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.