ACTUALITATE 18 octombrie 2015

Aproape 70% dintre românii care trăiesc la oraş spun că au nevoie de venituri peste 2.000 lei pentru cheltuielile casei

de Agerpres | 496 vizualizări

Aproape 70% dintre românii care trăiesc la oraş spun că au nevoie de venituri peste 2.000 lei pentru cheltuielile casei, în timp ce o treime din gospodării considera, în 2014, că poate efectua cheltuielile curente cu un venit bănesc net lunar minim cuprins între 1.001 lei şi 2.000 lei, se arată într-o publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS) transmisă la solicitarea Agerpres.

„Aproape o treime din gos­podării consideră că pot efectua cheltuielile curente cu un venit bănesc net lunar minim cuprins între 1.001 lei și 2.000 lei, dar ceva mai mult de jumătate dintre gospodării au nevoie de cel puțin 2.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Peste un sfert din gospodării consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie chiar mai mare de 3.000 lei lunar”, se arată în document.

Potrivit datelor INS, în general, tendința este de creștere a ponderii gospodăriilor care consideră că au nevoie de un venit tot mai mare pentru a face față cheltuielilor.

„Aprecierea sub aspect bănesc a nevoilor gospodăriilor demonstrează clar diferențele mari între condițiile de trai ale gospodăriilor din cele două medii de rezidență, în special în zona grupelor extreme de venituri considerate necesare. Astfel, dacă în mediul rural puțin peste 21% din gospodării se încadrează în primele două intervale de venituri (sume de până la 1.000 lei), în mediul urban aceste grupe sunt considerate corespunzătoare doar pentru 6% din gospodării”, informează documentul citat.

Dintre gospodăriile urbane, 67% declară că ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depășesc 2.000 lei lunar.

„Venituri modeste (de până la 500 lei) sunt considerate necesare acoperirii cheltuielilor curente mai frecvent de către gospodăriile conduse de femei, de cele cu cap de gospodărie vârstnic, de cele cu statutul ocupațional de agricultor, precum și de gospodăriile care nu au în componență copii dependenți. Oricum, ponderile acestor tipuri de gospodării se regăsesc în intervalul 4% — 9%", precizează INS.

În decembrie 2014, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.866 lei, în timp ce în august 2015 se situa la 1.813 lei.

Potrivit datelor Comisiei Naționale de Prognoză, în medie, anul trecut a fost de 1.697 lei, iar pentru acest an estimează 1.817 lei.

Sub aspectul capacității achitării la timp a unor cheltuieli curente importante (întreținerea locuinței, rate la împrumuturi, plata utilităților etc.) INS a constatat că mai mult de o treime din gospodării (37,6%) au prezentat restanțe repetate, cauzate în principal de situația financiară nesatisfăcătoare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.