ACTUALITATE 27 octombrie 2015

Inspecții lunare și un concurs – soluții pentru reducerea chiulului în școlile din județ

de Sever Ioan Miu | 605 vizualizări

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna își propune reducerea cu 15% a ponderii absențelor la nivelul unităților școlare din județ. Una dintre măsurile la îndemână pentru IȘJ va fi efectuarea unor inspecții tematice lunare, în timp ce altă soluție, un concurs pentru clasa cu cele mai puține absențe, ar necesita finanțare. Măsurile fac parte din Planul Managerial Unic al IȘJ pe anul școlar 2015-2016, un document care propune, printre altele, și reducerea cu 20% a abandonului școlar în județ.

Inspecțiile tematice sunt necesare pentru a verifica dacă datele raportate de unitățile de învățământ corespund realității, potrivit inspectorului şcolar general Kiss Imre. Realizarea unor ore mai atractive e altă soluție luată în calcul de IȘJ.

Obiectivul este reducerea cu 15% a ponderii absențelor la nivelul unităților școlare din județ. „Deși procentul poate părea mic, la nivelul județului e un efort uriaș. Dacă reușim cât de cât, nu am lucrat degeaba”, a subliniat Kiss.

Abandonul școlar a crescut și anul acesta

Numărul de elevi care au abandonat școala a crescut la 564 în anul școlar 2014-2015, față de 530 în anul școlar precedent. Datele sunt pentru clasa a VIII-a, iar majoritatea celor care abandonează școala sunt romi, a precizat Kiss.

Situația din 2014-2015 o continuă, la nivel redus, pe cea din 2013-2014, an în care 133 de elevi au părăsit băncile școlii. În anul școlar 2012-2013 se înregistrase o scădere semnificativă a numărului de elevi aflaţi în situaţie de abandon şcolar, de la 574 la 397.

Pentru anul școlar în curs, Inspectoratul Școlar Județean și-a propus reducerea cu 20% a abandonului școlar și o reducere cu 15% a abandonului școlar în clasa a VIII-a de învățământ profesional și tehnic. Kiss spune că Ministerul Educaţiei a elaborat o strategie de reducere a abandonului, iar în 2016 va fi posibilă finanțarea unui astfel de program în județ.

În diminuarea numărului de elevi care părăsesc școala vor fi implicate nu numai inspectoratul și școlile, ci și primăriile. Și edilii trebuie să ajute ca elevii care s-au lăsat de învățătură, dar au rămas în localitate, să se întoarcă pe băncile școlii, a subliniat Kiss.

Alte măsuri pentru acest an școlar

Iinspectoratul Şcolar Judeţean își propune reducerea la zero a sesizărilor, reclamațiilor și eliminărilor în caz de fraudă la olimpiade, la Bacalaureat și la Evaluarea Națională a elevilor din clasa a VIII-a. Tot pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională, Inspectoratul își propune creșterea cu 4, respectiv cu 3% a procentului de promovare. Procentul de promovare a bacalaureatului a fost, la sesiunea iunie-iulie 2015, de 63,89%, cu numai 6,64 puncte procentuale în plus față de 2014. În iunie-iulie 2014, procentul de promovare la bacalaureat crescuse cu peste 13 puncte procentuale mai mare față de 2013.

În ceea ce privește securitatea elevilor, în contextul în care anul școlar 2014-2015 au fost 17 cazuri de violență raportate, IȘJ își propune reducerea cu 30% a cazurilor de violențe în școli și creșterea cu 10% a dotării școlilor cu sisteme de supraveghere, pază și alarmă.

În domeniul învățământului tehnic și profesional, Inspectoratul propune mai multe măsuri de a-i racorda pe elevi la piața muncii, inclusiv creșterea cu 15% a parteneriatelor educaționale cu agenții economici și ONG-urile. 468 de elevi s-au înscris în județ în clasele de învățământ profesional în anul școlar 2014-2015, față de numai 223 în anul școlar anterior.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.