ACTUALITATE 22 noiembrie 2015

Alege normalitatea, combate violenţa!

de Sever Ioan Miu | 699 vizualizări

Un număr de telefon vine în ajutorul victimelor din țara lui „Bătaia este ruptă din rai”

Într-o țară în care zicale ca „bătaia este ruptă din rai” sau „Femeia trebuie bătută cel puțin o dată pe zi” fac parte din înțelepciunea populară, puține victime ale violenței familiale îndrăznesc să apeleze la autorități. Pentru a remedia această situație, victimele violenței conjugale, dar și cele ale traficului de persoane vor putea suna, din 15 decembrie, la un call center care va funcționa 24 din 24 de ore.

Despre call center, ca și despre mentalitatea victimelor și implicarea martorilor s-a vorbit sâmbătă în cadrul dezbaterii de la Sfântu Gheorghe din seria Serbările Normalității. La dezbatere au participat prezentatoarea radio şi TV Liana Stanciu, un reprezentant al Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse, precum și experți locali în domeniul asistenței sociale.

Bătaia nu știe carte

Evenimentul „Serbările Normalității” face parte din „START, o viață de calitate în siguranță”, un proiect al Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse. Serbările Normalității au inclus și mai multe concerte cu vedete ale muzicii, cel de la Sfântu Gheorghe aducându-i duminică în fața covăsnenilor pe Ami și Spitalul de Urgență. Dacă evenimentul muzical a avut loc duminică, dezbaterea de sâmbătă s-a desfășurat la Hotel Park, bucurându-se de zeci de participanți, îndeosebi liceeni.

În introducerea dezbaterii, ambasadorul START, Liana Stanciu, a povestit un caz cutremurător. Acela al unei femei care, ajungând în spital cu niște tulburări de comportament după o depresie postnatală, s-a văzut separată, de către soț, de copil. De câte ori își vizitează copilul, femeia este bătută de către soț, profesor la un liceu respectabil din capitală, a punctat Stanciu.

„Nu există doar violența fizică, ci și violența emoțională, care este foarte gravă”, a subliniat directorul Direcției Generale de Asistența Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, Vass Maria. „Cu cât familia e mai educată, soțul și soția sunt mai duși la școală, cu atât e mai specială forma de violență: e emoțională, e economică”, a precizat și Stanciu.

Victima se atașază de agresor

Președintele Asociației Pro Nobis, înființată în județul Covasna, Papp Adolf, a precizat că există o formă de atașament al victimei față de agresorul ei. Din această cauză, femeia abuzată se întoarce la soțul sau iubitul abuziv. „În țările în care sunt de câteva decenii centre de adăpost pentru persoanele agresate, s-a observat un fenomen. Persoanele agresate fizic se întorc, din aceste centre, în mediul în care au fost agresate, în proporție de 80-95%. După trei luni, șase luni, un an, ele se întorc”. Cum a arătat și un documentar proiectat în cadrul dezbaterii, femeile speră că partenerul se va schimba, dar, după o perioadă de acalmie, acesta redevine violent.

Cifrele raportate nu sunt reale

Soluția de a ieși din cercul vicios al violenței este ruperea tăcerii. „Sunt studii care atestă că de cele mai multe ori, o femeie care este lovită, violată, violentată, inclusiv emoțional, la un moment dat ar trebui să vorbească, să raporteze, să informeze pe cineva. Din păcate prea puține dintre noi facem asta”, a subliniat Liana Stanciu. „Femeile nu sunt pregătite sau le e rușine să ceară ajutorul cuiva în cazul în care sunt agresate”, a declarat şi directoarea DGASPC Covasna, Vass Maria.

Drept dovadă, și în județul Covasna, foarte puține femei raportează abuzurile la care sunt supuse. „Sunt cifre care, dacă le-am înmulți cu zece, poate atunci ar fi aproape de realitate”, a spus Vass, detaliind: „În 2014, în județul Covasna au fost înregistrate 23 de victime ale violenței în familie, iar numărul agresorilor a fost 14. De multe ori este agresată o familie, mama cu copiii”.

În 2015, în primele trei trimestre, numărul agresorilor a rămas același ca pe tot anul 2014, iar numărul victimelor a fost de 20. Statistica arată doar victimele care s-au adresat DGASPC. 99% dintre aceste victime sunt persoane fără venituri, fără ocupație, depinzând financiar şi pentru domiciliu de partenerii lor, iar majoritatea trăiesc în concubinaj. „Persoanele cu venituri, cu ocupație, cu studii superioare, niciuna nu se adresează direcției, dar mă gândesc că și în aceste familii există probleme”, a adăugat Vass.

Gunoiul se ascunde sub preș

În țara noastră, de obicei gunoiul se ascunde sub preș, iar rufele se spală în familie. Avem și expresii ca 'Eu te-am făcut, eu te omor', 'Femeia trebuie bătută cel puțin o dată pe zi, că știe ea de ce'. Asta este realitatea acestei țări. Este din folclorul nostru, este în spiritul nostru să nu vorbim. Asta încearcă să facă această campanie, START, a punctat Liana Stanciu.

„Am primit următoarea întrebare: De ce întotdeauna când o femeie este victima violenței în familie trebuie să plece ea și copilul și nu agresorul? Se schimbă, au apărut ordinele de restricție. Încet încet, facem pași înceți spre normalitate”, a mai subliniat vedeta.

Un pas spre normalitate este și introducerea în structura clasificării ocupaţiilor din România, din 2014, a ocupaţiilor de „expert în egalitate de şanse”, respectiv „tehnician în egalitate de șanse”, a precizat Carmen Niculescu, reprezentant al Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse. Încă din 2002, legea prevedea necesitatea existenţei unor persoane calificate în domeniu, atât la nivelul angajatorilor privați, cât și în instituțiile publice. Un alt pas spre normalitate va fi numărul de telefon la care vor putea apela victimele abuzurilor, ca și victimele traficului de persoane, sau copiii abuzați.

Numărul pentru victime disponibil din 15 decembrie

„Ce faceți pentru a schimba mentalitatea acestor femei agresate, ca să ceară mai mult ajutor?”, a întrebat un licean, prezent la dezbatere. „Faptul că va exista un număr scurt la care oricine poate suna. Presupunând că ei i-e rușine, dumneavoastră, ca un vecin bun ce sunteți, puteți să faceți asta, să sunați la numărul scurt, completați un formular împreună cu operatorul și asta e tot ce trebuie să faceți ca să o ajutați. Nici nu vă dați seama cât bine faceți în viitor!”, a răspuns Liana Stanciu.

Numărul scurt al call-center-ului național va fi disponibil cel târziu din 15 decembrie, dacă nu mai devreme și va putea fi apelabil 24 din 24 de ore. „Call center-ul va avea specialiști psihologi care vor răspunde la numărul scurt, care va putea fi apelat de către orice persoană aflată în situație de risc”, a subliniat Niculescu. Specialiștii vor pune persoana în contact cu una dintre cele 41 de echipe județene, pregătite să intervină nu doar în cazuri de violență în cuplu, ci și în cazuri de trafic de persoane, de încălcare a egalității de șanse, precum și de violență asupra copilului.

Iar dacă la call center se va putea vorbi doar în română, la echipa județeană din Covasna sunt și vorbitori de maghiară. Specialiștii din aceste echipe vor lua legătura cu alte autorități precum poliția sau DGASPC, pentru ca aceste cazuri raportate să fie soluționate cât mai eficient.

Implicarea autorităților

Contactul periodic cu autoritățile este una dintre condițiile reușitei proiectelor pentru protejarea și reintegrarea socială a victimelor abuzurilor, după cum a precizat și Papp Adolf. Acesta a dat ca exemplu un centru privat, al cărui reprezentanți „stăteau în fiecare lună de vorbă cu toți cei implicați, din poliție, asistență socială, DGASPC sau medicină legală”. Drept rezultat, numai 65% dintre femeile primite de acest centru se întorc la partenerul agresor, față de peste 80%, cum se întâmplă în alte centre. Apropo de implicarea autorităților, organizatorii au ținut să puncteze că, dacă în alte județe prin care a fost prezentat programul START, au venit reprezentanți ai Ministerului Învățământului și ai inspectoratelor şcolare județene, în Covasna nu a venit nimeni de la aceste instituții. „Probabil că nu a fost nimeni disponibil pentru această zi”, a presupus, împăciuitoare, Stanciu.

„Pentru început vrem să conștientizăm că suntem unde suntem, vrem să ducem mai departe mesajul ANES și vrem să dezvoltăm primele proiecte, cele mai simple: să vorbim, să anunțăm la telefon și să putem interveni”, a declarat Liana Stanciu, la finalul dezbaterii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.