ACTUALITATE 2 decembrie 2015

Ioan Lăcătușu: „Trebuie să fiu bolnav ca să accept «afară, afară cu ungurii din țară»”

de Sever Ioan Miu | 942 vizualizări

Cu ocazia aniversării a 10 ani de la înființarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), desfășurată pe 28 noiembrie la Miercurea Ciuc, Ioan Lăcătușu, reprezentant al conducerii Forumului, ne-a făcut câteva declarații cu privire la venirea Noii Drepte la manifestațiile de 1 decembrie, sloganurile extremiste, dar și cu privire la cum este receptat FCRCHM în presa maghiară.

„Eu nu fac parte din comitetul de organizare a Zilei Naționale, constituit la nivelul Prefecturii, dar am mandatat pe reprezentanții noștri să spună următorul lucru: toată lumea este binevenită în Sfântu Gheorghe cum suntem bineveniți și în Alba Iulia, nu agreăm manifestările extremiste, manifestările naționaliste de nicio culoare. Înțelegem sensibilitățile concetățenilor maghiari. Dacă vin membrii acestora... ca cetățeni români, cu inima deschisă, fără însemne de partid, fără sloganuri care să deranjeze pe cineva, sunt bine primiţi”, a declarat Lăcătușu. La manifestările de pe 1 decembrie 2015 de la Sfântu Gheorghe a fost prezent partidul Noua Dreaptă, în grupul simpatizanților săi aflându-se și steaguri cu inițialele și numele organizației. Nu s-au semnalat sloganuri explicit antimaghiare.

Pe de altă parte, sloganul „Afară cu ungurii din țară” s-a auzit pe 1 decembrie 2014 la Sfântu Gheorghe. Lăcătușu a spus că acest slogan nu a fost scandat de Noua Dreaptă, însă condamnă această lozincă. „Vreau să vă spun, nu au scandat, eu am fost martor. Eu nu sunt avocatul lor, știți cine a scandat? O galerie din Brașov. Veniți de dimineață, cu un pic trecut pe la bufetul gării, și care au stricat aceste lucruri și ne-au făcut atâta rău. Vă dați seama, o să citiți discursurile noastre, poziția noastră, cum putem să fim de acord, când noi simțim un disconfort extraordinar când se spune «Ținutul Secuiesc nu este România». Păi atunci când eu recepționez cu atâta durere «Ținutul Secuiesc nu este România», trebuie să fiu bolnav să accept «Afară, afară, cu ungurii din țară»”, a subliniat Lăcătușu.

Totodată, Ioan Lăcătușu s-a delimitat de modul în care este văzut Forumul Civic în presa de limbă maghiară, spunând că organizația este adepta bunei conviețuiri și că, prin prezența în Forum a unor primari, preoți, învățători și alte personalități, FCRCHM este reprezentativ pentru românii din cele trei județe.

Adunarea Generală a FCRCHM, marcând 10 ani de la înființare, a avut loc la sediul Episcopiei Covasnei și Harghitei din Miercurea Ciuc. La prezidiu s-au aflat, pe lângă conducători ai organizației, și Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Andrei, prefecții de Covasna și Harghita, Sebastian Cucu respectiv Adrian-Jean Andrei, fostul prefect de Covasna Codrin Munteanu, membru fondator al FCRCHM. Tot în prezidiu s-a aflat și judecătorul Curții Constituționale și fostul președinte al Camerei Deputaților Valer Dorneanu, originar din județul Harghita.

Adunarea a început cu o rugăciune și un cuvânt de binecuvântare din partea PS Andrei, organizatorii amintind și contribuția adusă Forumului de către fostul episcop, IPS Ioan Selejan, în prezent Mitropolit al Banatului. S-a prezentat raportul cu concluziile desprinse în urma întâlnirilor reprezentanților comunităților românești din cele trei județe, urmat de o dublă lansare de carte. Astfel, reprezentanții Forumului Ioan Pop și Ioan Lăcătușu au lansat volumele „Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș în slujba dăinuirii neamului românesc în Transilvania” și „Profesioniștii noștri 16. Valer Dorneanu la 70 de ani”. De asemenea, au fost aleși noi membri în Consiliul Director al FCRCHM, iar mai mulți reprezentanți politici ai românilor din zonă, dar și jurnaliști și membri ai societății civile au primit distincțiile PRO HONORE și LAUDATIO.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vio, 4 decembrie 2015
Cand mii de familii de romani isi parasesc locul natal respectiv judetele Harghita si Covasna, ce poti sa zici?Si, in special Covasna.Nu cumva s-a facut o epurare etnica ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.