Covasna Media Group|Tuesday, June 27, 2017

Le dăm școala înapoi!

Focul le-a ars viitorul, noi îl reconstruim

APC și Observatorul de Covasna inițiază o campanie de mobilizare a comunității covăsnene în vederea reconstruirii Școlii de la Comandău

„Perla” comunităţii din Comandău a fost mistuită de foc luni seara. Bărbaţi, femei, bătrâni, tineri, dar mai ales copii au vărsat lacrimi amare la începutul acestei săptămâni, când şcoala lor, construită în 1971, s-a prăpădit sub privirile lor neputincioase. În locul clădirii, unde până mai ieri mergeau la şcoală 73 de copii din Comandău, de la clasa zero până la a VIII-a, acum totul s-a transformat într-un peisaj dezolant, cu o jumătate de şcoală arsă aproape din temelii, iar cealaltă rămasă în picioare.
„Eu nici nu am crezut că această şcoală înseamnă atât de mult pentru comunitatea din Comandău. Dacă vedeaţi cum plângeau oamenii. (…) Şcoala e ca o a doua casă pentru ei. Şi a doua zi, pe străduţa aceasta a şcolii erau oameni care plângeau. (…) Ieri un copil din clasa a VIII-a a făcut un filmuleţ pe care l-a pus pe Facebook, despre cum arăta şcoala noastră înainte şi ce a ajuns după incendiu. Mulţi mi-au zis că nu s-au putut uita până la capăt fără să izbucnească în plâns. Ţi se rupe sufletul”, ne-a declarat directorul Şcolii Gimnaziale „Horn David” din Comandău, Opra Béni Béla.
Şi primarul comunei, Kocsis Béla, ne-a spus că dimensiunea pe care această tragedie o reprezintă pentru comunitate nu poate fi redată în simple cuvinte. „Eu am fost elev al şcolii din Comandău. Chiar la mijloc, unde s-a întrerupt ca să nu se mai extindă focul, a fost clasa mea, unde am urmat ciclul primar. Nu pot să exprim în cuvinte ce am simţit când am văzut şcoala în flăcări. Fiecare familie din Comandău are nostalgii şi amintiri legate de această şcoală. Pentru noi, şcoala a fost o „perlă” a comunei. Când vezi că arde şi nu poţi să faci nimic să opreşti focul, e extrem de dureros”.

Intervenția autorităților
Dispeceratul comun ISU – SAJ al judeţului Covasna a fost informat luni, 09.01.2017, la ora 16:35, despre producerea unui incendiu la şcoala din localitatea Comandău. Imediat, s-au deplasat la fața locului trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă B2 din cadrul Secţiei de Pompieri Tg. Secuiesc. În sprijinul pompierilor militari au venit şi pompieri voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Covasna cu încă o autospecială. Autospecialele de pompieri sunt alimentate cu apă cu ajutorul a trei motopompe din pârâul din apropierea şcolii. Flăcările au afectat aproximativ 25% din şcoala din lemn, tip parter + etaj, pe o suprafaţă de circa 360 mp. Intervenţia ce se desfăşoară de peste cinci ore, a fost îngreunată iniţial din cauza drumului dificil de parcurs.Totodată, la această oră se înregistrează temperaturi extrem de scăzute, minus 20 grade Celsius, în condiţiile în care localitatea Comandău se află la o altitudine de peste o mie de metri. COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE Plt. mai. Tolvaj Marius

  • DSC_0215
  • DSC_0218
  • DSC_0229
  • DSC_0322
  • DSC_0332
  • DSC_0346
  • DSC_0366
  • DSC_0367
  • DSC_0371

 

Luni vor începe şcoala printre ruine

Deocamdată, luni, 16 ianuarie, elevii şi cadrele didactice se întorc la cursuri, cu speranţa că se vor descurca în spaţiul rămas disponibil; fără grup sanitar, fără bibliotecă sau laborator de informatică, fără câteva săli de clasă şi cancelarie, dar mai ales fără arhiva şcolii, cea care din 1940 încoace păstra vii amintirile tuturor celor care au trecut la un moment dat prin Şcoala Gimnazială „Horn David” din Comandău.
„De luni, începem. O să ne desfăşurăm activitatea în condiţii vitrege, dar noi o să facem tot posibilul să mergem mai departe cu educaţia elevilor. Nu mai avem toaletă. Copiii vor fi nevoiţi să folosească toaleta de la sala de sport, situată cam la 40 de metri de şcoală. Nu mai avem laborator de informatică, nu avem bibliotecă sau cancelarie”, ne-a declarat directorul, care a mai precizat că prezenţa în prima zi după vacanţa de iarnă, ziua fatidică a incendiului, a fost de 100%, chiar dacă temperaturile de afară au trecut cu mult de minus 20 de grade. „Noi voiam să venim la şcoală, dar nu mai avem unde”, sunt cuvintele pe care directorul Opra le-a auzit de la copiii veniţi a doua zi la locul tragediei.

Intervenție eroică a pompierilor în timpul incendiului de la școala din Comandău

Împreună putem să „Le dăm şcoala înapoi”!

„Credem în Dumnezeu. Dacă Dumnezeu ne-a dat această cruce, ne va da şi puterea să o ducem mai departe”, ne-a spus cu o voce îndurerată Opra Béni Béla.
Puterea aceasta este solidaritatea de care o comunitate, un judeţ sau o ţară întreagă trebuie să dea dovadă. De multe ori s-a demonstrat că puţin cu puţin poate face foarte mult. Este momentul să ne unim, să întindem o mână de ajutor şi să fim alături de semenii noştri din Comandău, prin participarea la reconstruirea şcolii din comună.
În acest sens, Asociaţia pentru Comunitate din Sfântu Gheorghe şi Observatorul de Covasna iniţiază campania de strângere de fonduri, „Le dăm şcoala înapoi”.
„Campania declanșată de Asociația pentru Comunitate se dorește a fi una de mare amploare și sperăm că ei i se vor alătura cât mai mulți oameni din comunitate. Este în primul rând o campanie de conștientizare. Este foarte important ca mai ales în județ, dar și în afara lui, cât mai multă lume să afle despre tragedia întâmplată la Comandău. Astfel de momente sunt cele în care o comunitate își dovedește cu adevărat valoarea. Modul în care știm să fim solidari cu semenii noștri este de fapt cea mai bună reflexie a ceea ce suntem. Vom folosi toate evenimentele și toate prilejurile posibile pentru a-i face pe oameni să înțeleagă dimensiunea acestei tragedii și nevoile oamenilor din Comandău, pentru ca în scurt timp să putem să le dăm școala înapoi copiilor de acolo. Vom avea o pagină de Facebook și o platformă online prin intermediul cărora vom ține la curent pe toată lumea despre modul în care evoluează lucrurile, vom face publice donațiile și vom încerca să atragem cât mai multă lume în efortul nostru”, spune Daniel Santa, preşedintele Asociaţiei pentru Comunitate din Sfântu Gheorghe, totodată director al ziarului „Observatorul de Covasna”.

Campanie mobilă de strângere de fonduri la Winter Rally Covasna

Raliul de la Comandău, Winter Rally Covasna, desfăşurat chiar în acest sfârşit de săptămână, este un prilej de a invita turiştii şi participanţii la competiţie, veniţi din toată ţara, dar şi din străinătate, să se alăture cauzei şi să doneze pentru refacerea şcolii din comună. Astfel, o urnă mobilă cu însemnele campaniei va fi deschisă pentru donaţii.
C.S. Sonic Motorsport şi R-Design Team s-au alăturat iniţiativei noastre fără să stea pe gânduri. Pilotul covăsnean Szabó Csongor va promova prin intermediul maşinii sale de concurs logo-ul campaniei de strângere de fonduri şi îi va îndruma pe cei interesaţi spre urna mobilă.
„Când am aflat de iniţiativă, am fost foarte încântat şi am zis da, fără să stau pe gânduri. Copiii de la Comandău au nevoie de ajutorul nostru. Şcoala este viitorul şi împreună chiar putem să oferim bucurie acestor copii, dar şi familiilor lor, respectiv întregii comunităţi. Sper ca toţi piloţii şi participanţii la raliu să fie darnici şi sper din suflet ca implicarea mea să conteze, pentru că îmi doresc foarte mult să ajut această comunitate”, spune pilotul covăsnean, campionul Cupei Suzuki în 2016, Szabó Csongor.
„Activăm în această comunitate din care primim. Acum comunitatea are nevoie de toţi oamenii, de susţinerea noastră necondiţionată. Personal sunt onorat că pot ajuta şi că pot oferi ceva înapoi comunităţii”, ne-a spus şi Florin Ionescu, administratorul R-Design Team.

Comandău va avea o şcoală nouă, modernă

Imediat după tragedie, autorităţile locale şi judeţene au fost la faţa locului şi au analizat situaţia. Verdictul final a fost că şcoala trebuie construită din temelii. Costul investiţiei, care va fi susţinut şi de autorităţi, este aproximat la 500.000 de euro.
„S-a stabilit că nici partea care a rămas în picioare nu va mai face faţă foarte multă vreme. Acum e bine, nu prezintă pericol pentru copii, dar autorităţile judeţene ne-au spus că trebuie construită o şcoală nouă”, a subliniat directorul instituţiei.
Termenul pe care îl au autorităţile pentru a duce la capăt acest plan este 15 septembrie, începutul noului an şcolar.
„Dacă treburile vor merge strună, din septembrie vom avea o şcoală nouă, modernă. S-au demarat procedurile. Sperăm că în cel mai scurt timp să obţinem şi autorizaţie de demolare şi de construcţie. Ne presează timpul. Ne-am dori ca la 15 septembrie să avem o şcoală bine pusă la punct pentru începerea anului şcolar”, ne-a declarat primarul Kocsis Béla.
Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, a explicat, printr-un comunicat de presă, că poziţia geografică pe care o are comuna şi faptul că se află la distanţă mare faţă de cea mai apropiată localitate fac ca naveta să nu fie soluţie pentru elevii comandăieni, investiţia pentru o şcoală nouă dovedindu-se astfel o prioritate.
„Se poate ieşi bine şi din situaţii dificile: în locul şcolii distruse în parte şi grav afectate de incendiu, vom construi una nouă. (…) Comandău este o localitate cu situaţie specială, datorită în primul rând poziţiei sale geografice. Naveta nu poate reprezenta o opţiune pentru elevi, dar nu am dori nici ca părinţii să-şi ducă copiii la o altă şcoală. Antreprenori, persoane civile şi biserici au anunţat deja că vor să acorde ajutor. Discuţiile purtate cu Opra Béni Béla, directorul şcolii, ne-au confirmat că trebuie să acţionăm rapid pentru că activitatea este continuată în corpul rămas neafectat, în condiţii grele. Se aşteaptă ajutorul financiar”, a transmis şi Tamás Sándor.

Cont pentru donaţii
Pentru cei care vor să doneze bani, dar nu pot ajunge personal la Comandău, conturile Asociației Pro-Comandău – Kommandóért Egyesület sunt deschise:
RON: RO10BTRLRONCRT0288651301
EUR: RO57BTRLEURCRT0288651301
CUI: 34385327
COD CLIENT: 2886513
Donatorii de peste hotare au la dispoziţie şi următorul cod SWIFT:BTRLRO22.

Pentru a fi la curent cu toate informaţiile privind desfăşurarea campaniei, vă invităm să vă alăturaţi paginii de Facebook „Le dăm școala înapoi” (#ledamscoalainapoi). De asemenea, detalii privind campania pot fi obţinute la numărul de telefon 0744.316.139 sau la e-mail-ul: cristina.cocerhan@comparty.org, unde va răspunde Cristina Cocerhan, reprezentant Asociaţia pentru Comunitate şi Observatorul de Covasna.

-->